Yürüyen Merdivenlere Dikkat!
Yürüyen merdivenlerin neden olduğu hafif kesik ve sürtünmelerden kemik kırılması ve organ kopmalarına dek varan yaralanmalar daha çok 5 yaşından küçük çocukları etkiliyor.
Yaralanmaların yarıdan fazlasını merdivenlerden düşme ya da merdivenlerin keskin metal kenarlıklarına dokunulmasından kaynaklanan yaralanmalar oluşturuyor. Ancak en büyük tehlike vücudun bir kısmının hareket eden merdiven ile sabit duran merdiven duvarı arasına sıkışarak kopmasından kaynaklanıyor.
Yürüyen merdiven yaralanmalarının bir çoğunda çocuğun mekanizmaya takılması etken oluyor. Örneğin ayakkabı bağcığı ya da giysideki bir bağcığın merdiven mekanizmasına sıkışması ve ayak, bacak, kol ya da elin çekilmesine yol açması ile meydana geliyor.
Çocuğunuzun güvenliğini sağlayın
Çocuğunuzun yürüyen merdivenlerde güvende olması için şu noktalara dikkat edin:
- Yürüyen merdivenlerde çocukları dikkatli bir şekilde denetleyin, basamaklarda yukarı-aşağı koşmalarına izin vermeyin.
- Merdiven basamağı ile yan duvar arasındaki sıkışmaları önlemek amacıyla çocukların merdivenin ortasında durmalarını sağlayın ve ellerini bırakmayın.
- Küçük çocukları kucağınızda taşıyın.
- Yumuşak, kıvrılabilen ayakkabılar ve kauçuk sandaletler özellikle tehlikeli olabilmektedir, yürüyen merdiven bulunan bir yere gideceğiniz zaman çocuğunuza bu tarz ayakkabılar giydirmemeye gayret edin.
- Pusetleri yürüyen merdivenlerden çıkarmayın, yanınızda puset varken mümkün olduğunca asansör kullanmayı tercih edin. Yürüyen merdiven üzerindeyken pusetten düşmeler de çok sayıda yaralanmaya neden olmaktadır.
- Çocuklara ayaklarını merdiven duvarına sürtmemeleri gerektiğini öğretin.
- Yürüyen merdivene binerken ve inerken çocukları denetleyerek, merdiven başında sıkışmaların meydana gelmemesini sağlayın.
- Bağcıkları kısaltın. Ayakkabı ve elbise bağcıklarını çıkarın veya mekanizmaya sıkışmayacak şekilde bağlanmış olduğundan emin olun. Ayakkabı bağcıklarını kontrol ederek gevşemiş veya sarkan bağcık bulunmamasını sağlayın.
- Yürüyen merdivenlerde acil durdurma düğmelerinin bulunduğunu unutmayın. Çocuğunuzun sıkışması durumunda bu düğmeye basmakta veya düğmeye basılması için yardım istemekte tereddüt etmeyin.
Sosyal Medya