Yenidoğanların Normal Döküntüleri
Yenidoğan bebeklerde normalde çok sık görülen, zararsız olan ama aileyi tedirgin eden döküntülerden bahsetmek istiyorum.
1- Milia:
Yeni doğmuş bebeğin yüzünde bulunan, sivilceye benzeyen küçük beyaz yumru ya da kistlere denir. Kıl foliküllerinde oluşan yüzeysel deri kistleridir. Alında, burun ve yanaklarda 1 mm çapında beyaz renkte görülürler. Birkaç hafta içinde kendiliklerinden düzelirler.
2-Miliarya (Ter Retansiyon Sendromu):
Ter kanallarının mekanik tıkanması sonucu geçici, toplu iğne başı büyüklüğünde kabarcıklardır. Genellikle sıcak ve nemli ortamlarda oluşur. Daha çok kıvrım yerlerinde görülür. Çocuğu serin yerde tutmalı ve düzenli banyo uygulanmalıdır. Zararsızdırlar ve tedavisiz kendiliğinden kaybolurlar.
3- Yenidoğanın toksik eritemi (Erythema Neonatarum):
Kırmızı bir yüzey üzerinde kendini beyaz sivilceler ya da kabarcıklarla belli eden bir döküntüdür. 5-6 mm çapında ortaları pire ısırığına benzer sarımsı beyaz lezyonlardır. Nedeni bilinmemektedir. Özellikle doğumdan sonra ikinci günde görülürler. 1-2 haftada kendiliğinden kaybolur. Normal zamanında doğmuş bebeklerde takriben yüzde 50’si (premetüre bebeklerde daha az) doğumdan 1 ila 3 gün sonra toksik eritem geliştirirler. Genellikle yüzde, karın bölgesinde ve kol ve bacaklarda meydana gelir ve pire ısırığını andırır. Döküntüleri zararsızdır ve hiçbir tedavi gerektirmez.
4-Yenidoğan aknesi (sivilce):
Anneden geçen hormon etkisine bağlı, daha çok yanaklar, çene ve alında görülen bir akne tablosudur. Daha çok erkek çocuklarda rastlanır. Kısa sürede iyileşir. Genellikle tedavi gerektirmez. Uzun süre devam eden vakalarda lokal tedavi uygulanabilir. Kortikosteroid içeren deri merhemleri yeni doğanlarda kullanılmamalıdır.
5-Moğol lekeleri (Mongol Lekeleri):
Yeni doğanda mavi ile açık gri arasında çürüğü andıran kenarları belirgin moğol lekeleri bebeğin poposunda veya sırtında bazen de bacaklarda ve omuzlarda görülürler. Siyah, doğulu veya Hint kökenli 10 çocuktan 9’unda bu lekeler vardır. Yanlış tanımlanan bu lekeler, ataları Akdenizli olan bebeklerde de epeyi yaygındır. Fakat sarı saçlı, mavi gözlü çocuklarda ender görülür. Çoğu doğumda görüldüğü ve ilk 3 yıl içinde ortadan kaybolduğu halde bazen sonrasında ve hatta erişkinlikte bile görülmeye devam eder. Tedavi gerektirmeyen zararsız bir durumdur…
Uz.Dr. Şükrü Çido
Türkiye Hastanesi
Kategori: Bebeğim, Uzm.Dr. Şükrü Çido, Yazarlar
Sosyal Medya