Yeni Doğmuş Bebeklerde Çapaklanma
Doğduğu ilk günlerde bebeğin gözlerinde çapaklanma oluyorsa bebek doğum kanalından enfeksiyon almış olabilir. Çapaklanma bebeğin 1. haftasından sonra gerçekleşmişse bebek dışarıdan mikrop almış ya da gözyaşı kanallarında tıkanma olmuş olabilir.
Gözdeki çapaklanmalar enfeksiyon kaynaklı olduğu için tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği durumlarda gözyaşı kanallarında tıkanıklık görülebilir.
Mikrobik çapaklanmalar
Bebeklerdeki çapaklanma durumlarında genelde antibiyotik tedavisi uygulanır. Çapaklanmada kullanılan antibiyotik damla şeklindedir. Çapaklanma dışarıdan gelen mikrop sonucunda oluşmuşsa antibiyotik tedavisi ile iyileşir.
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı
Antibiyotik kullanımı ile çapaklanma iyileşmişse fakat antibiyotik kullanımı bırakıldığında yeniden çapaklanma meydana gelmişse bunun sebebi gözyaşı kanallarının tıkanıklığı olabilir. Böyle bir durumda sondaj tekniği ile gözyaşı kanalını açmak gerekir. Tele benzer ince bir alet yardımıyla gözyaşı kanalına girilip tıkanıklığın giderilmesine sondaj denir.
Bebeklerdeki çapaklanma durumlarında bebek 6 ayını doldurmadan tedavi yapılmasında fayda vardır. 6. aydan sonra uygulanacak tedavilerde bebeğe genel anestezi yapılması gerekir bu yüzden ilk 6 ayda uygulanan tedavi daha kolay olur.
Sosyal Medya