Yeni Doğan Bebek Ne Kadar Yıkanmalı?
Yenidoğan cildi, yetişkin cildine göre daha ince ve daha hassastır. Ter bezleri gelişmemiştir ve terleme yetersizdir. Bunun sonucunda cilt kolayca kurur ve koruyucu fonksiyonu kaybolur. Doğumda cilt pH’ı alkalidir (6.4-6.8), yaklaşık 4 gün sonra aside (4.9-5.00) döner. Cilt pH’ı ilk günlerde asidik olmadığı için enfeksiyonlara eğilim artar.
Dikkat edilmesi gereken noktalar
Yenidoğan döneminde dikkatli ve uygun bir cilt bakımı cilt ile ilgili riskleri en aza indirir. Yenidoğanın cildinde gerek temizleyici, gerekse koruyucu amaçla kullanılacak olan ürünlerin irritan olmaması, paraben, alkol, parfüm, SLS (Sodyum Lauryl Sülfat), SLES (Sodyum Laureth Sülfat) ve boya içermemesine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yenidoğan banyosunun önemi
Yenidoğan banyosundaki amaç, ölü deri maddelerinin çıkarılması ve cildin gözlemlenmesidir. Eğer uygun şekilde yapılmaz ise yenidoğanda fizyolojik ve davranışsal sorunlara neden olabilir.
Öneriler
Cilt pH’ının etkisini ve cilt hassasiyet riskini azaltmak için pH’ı 7 (nötr pH ) olan, boya, parfüm, irritan özelliğinden dolayı SLS ve kansorejen özelliğinden dolayı SLES içermeyen şampuan kullanılmalıdır. Banyo sıklığı haftada 2-3 kez olmalıdır.
Pişik oluşumunu önlemek için, bez bölgesi kuru tutulmalı ve bölgenin cilt pH’ının asidik olması sağlanmalıdır.
Cilt kuru tutularak irritasyon ve pH değişiklikleri en aza indirilmelidir. Bunun için alt temizliği saflaştırılmış su ve doğal pamuk ile ya da yeni doğan bebekler için özel olarak geliştirilmiş irritan olmayan, paraben, alkol, boya, parfüm ve sentetik lif içermeyen ıslak pamuk mendil ile temizlenmelidir.
Yenidoğanda cilt temizliği ve bakımı amacıyla kullanılacak ürünlerin seçiminde ürün adının “yenidoğan için” olmasından çok içeriğinin incelenmesi son derece önemlidir.
Sosyal Medya