Yarım Sünnet Hangi Durumda Yapılır?
Erkek çocuklarda cinsel organlarının ucunda olması gereken dış idrar deliğinin organın alt taraflarında bir yere açılmış olmasına tıp dilinde hipospadyas denir. Bu durum halk arasında yarım sünnet veya peygamber sünneti olarak da bilinir ve her 250 erkek çocuktan birinde doğumsal bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkar. Sünnet derisi çoğunlukla sadece pipinin sırt tarafında ve adeta bir horoz ibiği gibi oluşmuştur, pipinin alt yüzünde ise sünnet derisi olmaz. Normalde en uçta olması gereken idrar deliği pipinin alt yüzündedir ve delik olması gerekenden çok daha dar olabilmektedir. Bu durumdaki çocuklar hem makara ipliği gibi ince işerler, hem de çişlerinin bitmesi uzun zaman alır.
Erken Teşhis
Hipospadyasın erken teşhisi büyük önem taşır. Delik pipinin baş kısmına ne kadar uzaksa anormallik de o kadar ağır olmaktadır. Eğriliğin tam düzetilmesi hem çocuk sahibi olma yönünden, hem de cinsel ilişkide sorun olmaması için önemlidir. Konunun ehli bir uzman tarafından yapılmayan tedaviler ve tedavide geç kalınması çocukların tüm yaşamını etkileyen olumsuzluklara yol açabilmektedir. Ameliyatın 6 ay ile 1.5 yaş arasında kesinlikle yapılması önerilmektedir. Bu dönemde yapılan ameliyatlardan sonra hızlı bir iyileşme gözlenir. Çocuğun çok küçük olduğu için ameliyatı hatırlamaması da bir diğer avantaj olmaktadır. Daha büyük çocuklarda üst yaş sınırı yoktur, fark edildiği zaman derhal ameliyatın yapılması gereklidir.
Asla Sünnet Yapılmamalı
Ailelerin özen göstermesi gereken konulardan biri de hipospadyası olan çocukların asla sünnet yaptırılmamasıdır. Ameliyat yapıldığında çocukların sünneti de yapılmış olur. Ameliyat sırasında yarım sünnet derisi bozukluğu tamir etmede kullanılır.
Sosyal Medya