Yanlış Yapacağım Diyorsanız Dikkat!

08 Şubat 2016 Devamı

Toplumda bir adım geride kalıyor ve söz sahibi olmadığınızı düşünenlerdenseniz siz de sosyal fobisi olan biri olabilirsiniz.

Sosyal fobi denilince akla ilk olarak asosyallik ve çekingenlik gelebilir. Ama sosyal fobi her ikisinden de çok farklı bir olay olup toplumda kişilerin konuşma yapamayıp ‘rezil olacağım’ korkusu yaşama durumudur. Bunun yaş aralığı ve görülme sıklığı olarak farklı çalışmalar halen sürmekle birlikte genellikle ergenlikte görüldüğü gözlemlenmiştir. Eğer siz de sürekli kaygı ve korkular yaşıyorsanız sosyal fobi olma ihtimaliniz yüksektir.

“AYNI ZAMANDA KAYGI BOZUKLUĞUDUR”

Aynı zamanda toplum kişide gerçekleşen bir kaygı bozukluğudur. Bir ya da birden çok toplumsal durumda belirgin korku ve kaygı olma durumudur. Kişi toplumda yer aldığında sanki küçük düşeceğini, utanç duyacak bir söz söyleyeceği veya başkalarını kıracakmış gibi düşünceler ve korkular yaşar. Bu toplumsal durumlar her zaman korku ya da kaygı doğurabilir. Zaman zaman hep aynı kaygıyı yaşayabilir. Kişi bu toplumsal durumlardan sürekli kaçınırız ya da kaygı içerisinde olur.

‘YANLIŞ YAPACAĞIM, YÜZÜM KIZARACAK’ DİYORSANIZ DİKKAT!
Sosyal fobinin belirtilerinden bahsedecek olursak hemen hemen tanımda bahsettiğimiz konular yer alır. Kişi sürekli olarak toplumdan kaçınır, toplumda bulunduğu sırada huzursuz olur. Yapmak istediği bir şey olduğunda yapmaktan korkar, çekinir. Toplum içerisinde konuşmak istemez. Konuşmak zorunda kalırsa da kelimelerine özenle seçer, dikkat eder. Herhangi bir yerde topluma hitap eden konuşmaları yapamazlar. Sürekli ‘Yanlış yapacağım, yüzüm kızaracak’ şeklinde düşünür.

“SOSYAL FOBİ ÇEKİNGENLİK DEĞİLDİR”
Sosyal fobi çekingenlik değildir. Çekingenlik bir şey söylemek isterken söyleyememe durumu gibidir ama sosyal fobi daha çok sunum yapacakken veya arkadaş gurubu içerisinde konuşma yapacakken geri kalmasıdır. Sosyal fobi daha farklı bir durumdur. Sosyal fobinin çeşitleri veya ayrımları yoktur.

“ERGENLİKTE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR”
Sosyal fobinin yaş aralığına baktığımız zaman daha çok ergenlik dönemlerinde sıklıkla görüldüğünü söyleyebiliriz. Yaş aralığı olarak 10-17 yaş diyebiliriz. Tabi çocuklarda da görüldüğü durumlarda oluyor. Örneğin arkadaşları içerisinde pek aktif değilse, tanımladığımız belirtiler gözlemleniyorsa sosyal fobi var diyebiliriz. Ama biz bu durumu anlayabilmek için 17 yaşına kadar gözlemlememiz gerekiyor. Bunu toplumda görülme oranı olarak yüzde 2 ila 13 arasındadır.

“MÜKEMMELİ ARAYAN AİLELERİN ÇOCUKLARINDA GÖRÜLÜYOR”

Sosyal fobide de ailenin olumlu ve olumsuz katkıları olabiliyor. Eğer aile mükemmeli arayan, başarıya önem veren bir aileyse çocukta sosyal fobi yaşanabilir. Çünkü sürekli ‘Acaba yapabilecek miyim?’ sorusu çocuğa bir bakıma engel ve korku salacaktır.
Sosyal fobi yaşayan kişi aynı zamanda asosyal olacağım kaygısı da taşır. Aslında korku görünen bir gerçekse korkudur ama ortada yoksa da korkuya kaygı diyoruz. Bu durum zaten kaygı bozukluğudur.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler