Yalancı Meme Hakkında Merak Ettikleriniz
Bebeğe yalancı meme verip vermeme sorusu pek çok anne-babanın kafasını meşgul eder. Kimileri yalancı meme vermenizi tavsiye ederken, kimileri de bebeğinizi yalancı meme ile hiç tanıştırmamanızı salık verirler.
Gerçekten de parmak emme genellikle bebeğin kendi tercihinin bir sonucu olurken, yalancı meme ile tanıştırıp tanıştırmamak tamamen sizin tercihiniz olacaktır.
Yalancı meme kararını verirken…
Yalancı meme bebeğin emme ihtiyacını karşılar, rahatlatır ve bazı bebeklerin uykuya dalmasını kolaylaştırır.
Buna karşın yalancı meme kullanırken dikkatli olunmaması bazı sakıncaları da beraberinde getirebilir.
Örneğin anne-babalar bazen bebeğin ihtiyacını anlamaya ya da başka rahatlatma yöntemleri bulmaya çalışmaktansa, yalancı memeyi bebeğin ağzına koyuverme kolaycılığına kaçabilmektedir.
Ayrıca bebeğinizi yalancı memeye alıştırmanın, günün birinde de bu alışkanlıktan kurtulma mücadelesini göze almak olduğunu da unutmamalısınız.
Buna ek olarak, bebeğinizi yalancı memeyle uyumaya alıştırırsanız, gece meme ağzından düştükçe uyanacaktır.
Nelere dikkat etmelisiniz?
Yalancı meme kullanmaya karar verirseniz, kullanacağınız memenin parçalara ayrılarak çocuğun tıkanmasına neden olabilecek bir meme olmamasına özen göstermelisiniz.
Elinizin altında çok sayıda meme bulundurun ve bunları sık sık yıkayın.
Memeyi asla bebeğin giysisine, yorganına, beşiğine ya da pusetine asmayın. Bu memeyi temiz tutmak açısından kolay bir yöntem gibi gözükse de, kordonun bebeğin boynuna dolanma riski yaratır.
Bebeğinizin ağzına yalancı memeyi vermeden önce kendinize daima şu soruyu sorun: Bebeğin şu anda istediği şey gerçekten de meme mi, yoksa başka bir şey mi?
Yalancı memeye başvurmadan önce diğer rahatlatma yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Anne sütü alan bebeklere, emzirme düzeni tam olarak yerleşene kadar (en az ilk 1 ay dolmadan önce) yalancı meme verilmemelidir.
Yalancı meme en fazla, meme emme ihtiyacının en güçlü olduğu 2-4. aylar arasında faydalı olabilecektir.
Emzik bebeğin uykuya geçmesine yardımcı olan bir şey haline gelmediyse, bu süreden sonra bebeğiniz yalancı memeye olan ilgisini kaybedecektir.
1 yaşına kadar yalancı meme kullanmak bebeğin ağız ya da diş sağlığına zarar vermez. Ancak emzik alışkanlığının kalıcı hale gelmesi durumunda üst dişlerin öne doğru çıkması veya alt ve üst çenenin hizalanmasında bozukluk yaratabilir.
Bebeğiniz 12 aylık olduktan sonra, karara onu da dahil ederek, memeyi bırakması için girişimde bulunmaya başlamalısınız.
Sosyal Medya