Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında En Çok Hangi Hastalıklar Görülüyor?
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında En Çok Hangi Hastalıklar Görülüyor? Kronik Burun Tıkanıklığının Orta Kulağı Nasıl Etkiler, Kronik Burun Tıkanıklığı
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof.Dr.Yonca Tabak anlatıyor…
Birinci sırada nazofaranjit dediğimiz nezle basit nezle, soğuk algınlığı en çok bu bulaşıyor. Özellikle de alerji ile ilişkisine baktığımız zaman bu narovirüs dediğimiz virüsün alerjik çocuklara daha kolay bulaştığını görüyoruz.
Bunun nedeni; burnumuzda yangı dediğimiz, mikropsuz bir iltihap oluşuyor. Bu mikropsuz iltihabın içindeki hücreler aynı zamanda vücuda giriş kapısı gibi rol oynuyor. O yüzden alerji arttıkça çocuk vücuduna mikropları daha kolay alır oluyor. Aldığı zamanda atlatması güçleşiyor. Çünkü, alerji bir solunum yolu açısından bakarsak alerjik nezle ve alerjik astım olarak bütün solunum yolunu bir bütün olarak etkiliyor. Bu alerjik yangı dediğimiz mikropsuz iltihap, burunda bir ödem yani dokularda şişkinlik yaparak burun tıkanıklığına yol açıyor. Akciğerlerde de broş daralmasına yol açıyor. Spazım dediğimiz aynı zamanda salgıların artışına bağlı hava girdiği zaman akciğerlere dışarı atılamıyor hırıltı sesi duyuluyor bu astım tablosu.
Burunda da aynı şey burun tıkanıklığı olarak görülüyor. Çocuklarda alerjik nezle erişkinlerdeki gibi hapşırık, burun kaşıntısı ağırlıklı seyretmiyor. Çocuklarda burnu tıkayarak yaşıyorlar.
Uzun mu sürüyor?
Burun tıkanıklığı temelde hep var alerjiye bağlı. Üstüne üst solunum yolu enfeksiyonu geldiği zaman, birde burun tıkanıklığının salgı artışı ile mücadele etmek zorunda kalıyor çocuk. Dolayısı ile ödem arttıkça ikisi birleştiği zaman burnumuzun iki yanında hava boşlukları var sinüsler. Çocuklarda da bu doğduğu andan itibaren var. Bir de orta kulak boşluğu var. Bu ikisi burnumuzun içinden havalanıyorlar. Eğer burun tıkalı olursa orta kulak enfeksiyonu oluyor, sinüs boşluklarına hava gidemiyor orada da sinüz oluyor. Bir soğuk algınlığının normal süresi 10 günken nezlesiyle,burun akıntısıyla, öksürüğü ile her şeyi ile atlatabiliyor olmalıyız. Ama alerjik çocuk zaten burnu tıkalı olduğu için bu salgı artışını atlatamıyor virüsün üstüne bakteri dediğimiz yani kendiliğinden geçme ihtimali olmayan daha sarı yeşil burun akıntısı, balgam yapan bir tablo ile kendini göstermeye başlıyor. Bu sinüzit tablosu dediğimiz durumda, 10 günü geçiyor ve bir türlü atlatılamıyor. Yani çocuk 10 günü geçiriyor ve hala geniz akıntısı, burundan sarı sümük, burun tıkanıklığı oluyor. Bazen o kadar sinsi ve hafif seyirli kalıyor ki anneler bunu artık normal kabul ediyor. Çocuk sabah kalktığında boğazını temizliğinde, anneler o hep yapar zaten diyorlar. Veya burnu tıkalı gece horluyor, ağzı açık uyuyor hep böyle zaten kabullenilmiş durumda. Bu enfeksiyonu tanıyıp da tedavi etmezsek bir çok duruma yol açıyor. Bir kere;
Kronik burun tıkanıklığı
Kronik burun tıkanıklığı çocuğun gece boyunca uykusuz kalmasına sebep oluyor. Defalarca nefessiz kalarak uyanan çocuk, gündüz hiper aktif, huysuz, uykulu, konsantre olamıyor, başarısı düşüyor bu en basit hali bir de hastalık boyutundan bakarsak; yukardan aşağıya yani burnumuzdan akciğerlere damladıkça o enfeksiyon geniz akıntısı bir süre sonra bronşları hassas hale getirmeye başlıyor. Çocuk eğer hiç alerjik değilse bile sinüzit yaşıyorsa bir süre sonra bunun astım bronşit olarak seyretme hali var. O hassas bronşlar yeni bir enfeksiyon geldiği zaman bu sefer daralarak yanıt veriyor.
Kronik burun tıkanıklığının orta kulağı etkilemesi
Zaten alerjiye bağlı burun tıkanıklığı olan çocuk bir de enfeksiyonun sinüzitin burun tıkanıklığı yaşadığı zaman orta kulak enfeksiyonları kulakta sıvı birikmesi bu sefer kalıcı sağırlağa kadar giden bir durum söz konusu oluyor.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Hakkında merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya