Uçuk Çıkınca Bebekleri ve Çocukları Öpmeyin

19 Temmuz 2016 Devamı

Herpes simpleks denilen bir virüs nedeniyle oluşan uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde ortaya çıkar. Uçuk çıkmadan 24 saat önceden karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Bunu o bölgenin kızarması, şişmesi ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler. Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı verir. Hastalık yaklaşık 7-10 gün sürer.

Uçuk virüsü ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yaş) tanışır. Çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar enfekte olur. Uçuk virüsü vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptıktan sonra o bölgedeki sinir hücrelerine girip yerleşir, vücudun zayıf düştüğü durumlarda çoğalır ve uçuk çıkar. Stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, aşırı güneş ışığı ve UV ışınları, diğer enfeksiyonlar, adet dönemi, hamilelik gibi durumlarda nüksedebilir.

Bulaşma şekli
Uçuk, ilk belirtiler ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı, havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır. Uçuğa ele dokunulmamalıdır, dokunulursa eller iyice yıkanmalıdır.

  • Kesinlikle dokunulan eller gözlere dokunulmamalıdır.
  • Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir.
  • Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar kullanmamalıdır.
  • Kullanılan mutfak malzemeleri çocuklar ile paylaşılmamalıdır.
  • Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır.

Tedavi
Ön belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya kısa aralarla antiviral bir uçuk kremini uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır ya da çıksa bile hafif seyredecektir. Alkol ve antiseptik ilaçlar uçuğun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelişmesini engeller, ağrı kesici ilaçlar uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltır. Buz uygulamak da ağrıyı azaltılabilir

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler