Tuz tüketimine dikkat !
Özel Şifa Hastanesi Diyetisyeni Gökhan Elbay, tuzun önerilen miktarın üzerinde tüketildiği takdirde böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Yozgat Özel Şifa Hastanesi Diyetisyeni Gökhan Elbay, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 yılı raporuna göre, aşırı tuz tüketimine bağlı yüksek tansiyonun yüzde 51 oranında inmelere, yüzde 45 oranında kalp hastalıklarına neden olduğunu ifade ederek, “Fazla tuz tüketiminin ayrıca mide kanseri, şişmanlık ve kemik erimesi riskini artırdığı yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Bu sebeple fazla tuz tüketiminden kaçınmalıyız. Tuz tüketimini azaltmak için daima taze ve tuz eklenmemiş besinler tercih edilmelidir. Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinleri tercih ediniz.
Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı yüzde 15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz.
Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları gibi yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz. Taze sebze ve meyve tüketimini artırınız.
Maden suları kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve alüminyum olmak üzere çok sayıda mineral ve doğal gaz içermektedir. Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeriğini etiketinden kontrol ediniz. Yemekler az tuzlu veya tuzsuz pişirilmelidir. Hipertansiyondan korunmak için tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tuz tüketimi günde en fazla 4-6 gram olmalıdır” dedi.
Kategori: Bebeğim, Beslenme, Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya