Tüp Bebekte Yaş Sınırı Var mı?
Her 100 çiftten 15’i kısırlık problemi yaşarken Tüp Bebek tedavisinde uygulanan teknikler her geçen gün değişiyor ve hasta konforu ön plana çıkarılıyor.
İstanbul Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Aret Kamar 10 soruda tüp bebek tedavisini anlattı. Kısırlıkta tek tedavi tüp bebek mi, ilk tercih mi olmalı? Tabii ki değil. Çift karşımıza ilk geldiğinde tahlillerini yapıyoruz. Daha önce yaşananlar ve yapılan tedavilerin neler olduğunu öğreniyoruz. Daha sonra ultrasonografi yumurtalıkların yumurta rezervini, rahimde doğuştan gelen veya sonradan oluşan bir problem olup olmadığını araştırıyoruz. Gebelik şansını azaltan bir durum varsa önce bunu ortaya koyuyoruz. Bazen yapılan çok küçük bir ameliyat bile çiftin çocuk sahibi olmasını sağlayabilir. Daha sonra kadına ve erkeğe ait diğer laboratuvar tahlilleri yapılıyor. Bu tahliller neticesinde ne tedavi yapılacağına karar verilir. Her iki tüpün kapalı olduğu durumlarda ve hareketli sperm sayısı 5 milyonun altında ise genellikle tüp bebek yöntemini uyguluyoruz. Ayrıca daha önce iki ya da daha fazla aşılama denemiş ama başarısız olmuş çiftlerde ve genetik hastalık taşıyanlarda en uygun yöntem olarak tüp bebek yöntemini öneriyoruz. Bunun dışında yaşı 40’ın üstünde olanlarda veya genç yaşta yumurta sayısı azalmış olanlarda vakit kaybedilmeden tüp bebek yapılmalıdır. Ancak eğer çiftin daha önce başka bir tedavisi yoksa, en az bir tüp açıksa, hareketli sperm sayısı 5 milyonun üzerinde ise aşılama denenebilir.
Kadın ve erkekte bebek sahibi olmak için yaşla ilgili bir üst sınır var mı?
Erkekte böyle bir sınır yok. Erkek testisi hemen her yaşta sperm yapabiliyor ve erkeğin yaşlanması bugünkü bilgilere göre tüp bebeğin gebelik getirme şansını etkilemiyor. Kadında ise durum farklıdır. Kadında 35’li yaşlardan sonra yumurta sayısı azalmaya ve yumurta kalitesi düşmeye başlıyor. Buna bağlı olarak gebelik şansı azalıyor. Kırklı yaşlarda gebelik şansı yumurta sayısına göre değişmekle beraber yüzde 25 – 30’lardadır. Kadın 43 yaşını tamamladıktan sonra normal yollarla gebelik yok denecek kadar az sayıda gelişir. ( yüzde 10’un altında) Bu yüzden çocuk isteyen kadınların fazla zaman geçirmeden çocuk sahibi olmaları gerekir. Bir sure bunu ertelemek isteyenlerin de mutlaka bu işten anlayan bir uzmana gitmeleri, yumurtalık rezervlerini kontrol ettirmeleri gerekir.
Tek tüple, tüp bebek yapmak mümkün mü?
Tüp bebekte tüplerin açık olup olmaması önemli değildir. Çünkü tüp bebek işleminde yumurtayı vücut dışına alıp spermle birleşmesini laboratuvar ortamında sağlıyoruz. Yani tüpte olan işlemi vücut dışında yapıyoruz. Oluşan bebekleri de rahim içine koyuyoruz. Yani tüpün görevini biz yapıyoruz. Onun için adı tüp bebek zaten. Bunun tek istisnası tüplerin yumurtalığa bakan ağzının tıkanıp tüpün içinde sıvı birikmesi halidir. Bu durumda tüpün içinde biriken sıvı rahim içine akıp bebeklerin rahime yerleşme şansını azaltır. Bu tüplerin tüp bebek denemesi öncesi alınması gerekir.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler
Sosyal Medya