Tüp Bebekte Bilinmeyenler

09 Şubat 2016 Devamı

Bir kadının gebe kalması için on beş milyon sperme ihtiyacın olduğunu belirten uzmanlar, bu rakamın beş milyonun altında olduğu zamanlarda direk tüp bebek önerildiğini söyledi.

Bir de açıklanamayan kısırlık vardır. Çocuk sahibi olmayıp gelen çiftlere yapılan tetkiklerde herhangi bir neden bulunamıyor. Neden bulunamadığı gibi yine de çocuk sahibi olamıyor bu çiftler. Bu durumda yapılacak ilk şey üç kez üst üste aşılama, yine sonuç alınamadığında bu kez tüp bebek yöntemine geçiliyor.

“GENÇ HASTALARDA BAŞARI ORANI ARTIYOR”
Daha doğrusu yaşla ve yumurta kalitesiyle ilintili olan bir durumdur. Genç hastaların yumurtalıklarında yumurta sayısı fazla olduğu için tüp bebek tedavisinde başarı oranı artmaktadır. 35 yaş sonrası yaş arttıkça başarı oranı da azalmaktadır. Bu yüzden ne kadar erken yaşta tüp bebek tedavi yöntemi başlanırsa başarı oranı da o denli artmaktadır.

Genç çiftlere en önemli uyarı eğer çocuk sahibi olamıyorlarsa mutlaka bir uzman hekim ile görüşüp bu durumun neden olduğu konusunda araştırma yapılmasını sağlamaktır. Zaten sonrasında tüp bebek gerekli görülürse hekim tarafından önerilir. İleri yaş grubunda bulunan kadınların yumurtalıklarında yumurta rezervi yeteri kadar depolanmadığı için kadın erken menopoza girerek yumurtlama problemiyle karşı karşıya kalır. Bu durumda da 3 aylık bir tedaviye başlanır ancak hala sonuç alınamıyorsa tüp bebek aşamasına geçilebilir.

“TÜP BEBEK YÖNTEMİ DOĞAL BİR GEBELİK SÜRECİDİR”
Yapılan sadece cinsel ilişki sırasında kadının kanalları tıkalı olduğu için karşılaşamayan sperm ve yumurtaları laboratuvar ortamında karşılaştırmak. Dini inançlara da aykırı bir durum söz konusu olmayıp Çiftlerin kendi spermi ve kendi yumurtalarıyla yapılan bir işlemdir. Kısaca doğal olan süreci insan eliyle yürütmek diyebiliriz.

Tüp bebek tedavisi sırasında bazı komplikasyonlar gelişebiliyor. Örneğin çok nadir olsa da ilaçların etkisi sonucu yumurtalar aşırı büyüye biliyor, bazen hiç büyümüyor veya yumurtalar arasında dengesizlik oluşuyor yani bir yumurta büyürken diğeri aynı boyutta kalıyor. Bu durumlarda başarısız bir deneme olarak kabul edip tedaviyi iptal etmek gerekir. Yaklaşık 3 ay aradan sonra tekrar tüp bebek denenebilir.

“TEDAVİ SIRASINDA HASTA GÜNLÜK YAŞAMINA DEVAM EDİYOR”
Eskiden tüp bebek yönteminin daha ağır bir işlem olduğunu vurgulayan Op. Dr. Değer, “Ancak günümüzde teknolojinin gelişimine paralel olarak o kadar kolay bir hal aldı ki hasta tedavi süresince normal yaşantısından geri kalmıyor. Günlük hayatında nasıl yaşıyorsa öyle devam ediyor. Sadece transfer gününden sonra bir gün dinlenmesi yeterli oluyor. Ayrıca tüp bebek tedavisi sırasında hastanın stres yaşamaması, kendini rahat hissetmesi oldukça önemlidir.

Tüp bebek tedavisini yaptırdığı merkez ne kadar yakın olursa o kadar iyi olur çünkü hasta doktoruyla daha yakın temas kurarak kendini güvende hisseder” ifadelerini kullandı.

Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler