Tüp Bebek Yaptıracak Olanlar Dikkat!
Tıbbi bir neden bulunmadıkça birden fazla embriyo kullanılması, çoğul gebelik ve erken doğuma neden olabilir.
Bu konuda çok sayıda bilimsel araştırma yapılmış ve halen yapılmaktadır. Dünya genelinde erken doğumlar, tüm canlı doğumlarının yüzde 11-12’sini oluşturmaktadır.
Erken doğumun çoklu bir neden grubunu içerdiğini, yardımcı tekniklerle hamile kalan anne adaylarının da erken doğum riski bulunduğunu ve bu yolla sağlanan gebeliklerin riskli kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yardımcı üreme teknikleri halk dilinde tüp bebek ve aşılama ile oluşan gebeliklerdir. Bu tür gebelikler, erken doğum riskli kabul edilir ve erken doğum bakımından belli takip protokollerine göre izlenmesi gerekir. Yardımcı üreme tekniklerinden biri olan tüp bebek tedavisinde ideal olan, tek embriyo kullanılmasıdır. Tıbbi bir neden bulunmadıkça birden fazla embriyo kullanılması, çoğul gebelik ve erken doğuma neden olabilir.
Günümüzde yardımcı üreme teknikleri sonrası oluşan çoğul gebelikler, bu tedavilerin başarısızlığı olarak kabul edilmektedir. İlaç tedavileri ile tek bir yumurta eldesi, monofoliküler gelişim sağlandıktan sonra tüp rahim içine sperm konulması veya ‘in vitro fertilizasyon’ dediğimiz tüp bebek yöntemleri kullanılmaktadır. Birden fazla yumurta eldesi durumunda fazla sayıdaki yumurtalar bir sonraki tedaviler için dondurulabilir veya tedavi ertelenebilir. Bu konu, hekimin tecrübesi doğrultusunda karar alınması gereken konulardır. Aksi takdirde çoğul gebelik oluşabilir. Çoğu ülkelerde, çoğul gebelik ve bu gebeliklerin sorunlarını azaltmak için yardımcı üreme teknikleri hakkında yönetmelikler çıkarılmıştır. Sonuçta, tek embriyo transferi, çoğul gebeliklerin ve buna bağlı erken doğumun önlenmesi için ideal bir seçimdir ancak ileri anne yaşı veya azalmış yumurtalık rezervi gibi bazı klinik durumlarda birden fazla yumurta eldesi ve laboratuvarda oluşturulan bu embriyoların anne rahmine transfer edilmesi gerekmektedir.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya