Tüp Bebek Tedavisinin Riskleri Var mı?
Tüp bebek tedavisi risksiz bir tedavi olarak kabul edilir. Ancak kendi içerisinde bir takım riskler barındırır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.
-Toplanan yumurtaların olgun olmaması
-Toplanan yumurtaların döllenmemesi
-Embriyonun kalitesiz olması
Ancak daha önemlisi kadın vücudunda oluşacak olumsuzlardır. Tüp bebek tedavisi kadınlarda yumurtalıkların aşır uyarılması (Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu) gibi risklere neden olabilir. Bu durum genellikle polikistik over hastalarında görülen bir sonuçtur. Tedaviye başlamadan önce bu ihtimali görebilir ve bu ihtimalin oluşmasını engellemek için bir takım önlemler alınabilir.
Günümüzde polikistik over hastalarının tüp bebek tedavisinde ovaryan hiperstimülasyon sendromu oluşmaması için yumurta toplanma işleminden sonra oluşturulan embriyoların dondurulur. Bu tedaviler başarılı dondurma teknikleri ile yüksek gebelik oranları ve yüksek canlı doğum oranlarıyla başarılarını artırmaktadırlar. Böylelikle hatalarda bu komplikasyonun oluşması engellenmiş olmaktadır.
Tüp bebek tedavilerinde son bir komplikasyon olarak değerlendirilecek şey ise çoğul gebeliklerdir. Günümüzde çoğul gebelikler komplikasyon olarak değerlendirilir, ve tedavi tama anlamı ile başarılı olarak değerlendirilemez. Bu nedenle tüp bebek tedavilerinde tek embriyo transferi önerilmektedir. Çünkü çoğul gebeliklerde hem anne için hem de bebek için riskler artar. Özellikle bebeklerin erken doğumu, oluşabilecek riskler, annede düşük ihtimalinin artması, erken doğum riski gibi nedenlerle çoğul gebelikler önerilmemektedir. Bu anlamda tüp bebek tedavisinde tek embiryo transferi tavsiye edilir.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler
Sosyal Medya