Tüp Bebek Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Tüp bebek tedavisindeki birçok yanlış bilgi veya inanış nedeniyle uzun yıllar çocuk sahibi olamamasına rağmen doktora başvurmayan çiftler veya doktorun tüp bebek tedavisi önermesini duyar duymaz doktor değiştiren çiftler var.
Özellikle spermin yumurta içine enjekte edildiği mikroenjeksiyon yöntemi ile embriyoda oluşabilecek kromozomal hasarlar doğan çocukta anomali artışına sebep olabilir mi diye uzun yıllardır tıbbi veriler irdeleniyor ve herhangi bir anomalide artış saptanmamıştır.
Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerin sayısı dünyada 5 milyonu geçmiştir.
Belçika’da ilk mikroenjeksiyonun yapıldığı tarih ise 1992′ dir yani 20 yılı geçen bir süredir mikroenjeksiyon tedavisi ile bebekler doğmaktadır. Yeni doğan bebeklerde anomali oranı tedavisiz oluşan gebeliklerdeki gibidir, yani % 3-4 aralığındadır.
Tedavide kullanılan ilaçlar yani hormonlar kanser riskimi artıyor?
Bu inanış ve korku da oldukça yüksek oranda karşımıza çıkmaktadır. Bu ilaçlara bağlı yumurtalık kanseri, meme kanseri gibi kanserler özellikle incelenmiş ve herhangi bir risk artışı görülmemiştir.
Başarı şansı ilk denemede düşük sonra artıyormuş!
Güzel embriyo elde edildiğinde ve iyi hasta yönetimi ile gebelik şansı ilk deneme ve sonraki denemede aynıdır. Ama embriyo kalitesi, laboratuvar kalitesi, embriyoloğun mükemmel bir hazırlık yapması, rahim içi zarının durumu, mükemmel bir transfer olup olmadığı, kadın yaşı gibi birçok faktör bu oranı direkt olarak etkiler ve her denemede bunlar farklılık gösterebilir.
Gebelik oranı herkes için aynı mıdır?
Her uygulamada aynı çift için bile aynı olmayabilir. Yukarıda sıraladığımız faktörler değişkenlik gösterebilir. Bir ay kötü embriyo transfer edilebilir, diğer ay iyi embriyo gelişip gebelik oluşabilir.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler
Sosyal Medya