TEKNOLOJİ VE EĞİTİM EL ELE İLERLİYOR

04 Ekim 2013 Devamı

Günlük yaşantımızı daha kolay ve organize kılmak için üretilmiş, sürekli gelişen ve yaygınlaşan elektronik aletler bugünün toplumuna akıl almaz faydalar sağlıyor. 

El bilgisayarları, cep telefonları, dijital kameralar ve elbette internet günden güne yaşamımızı belirliyor ve günlük işlerimizi tamamlamak, boş zamanlarımızı değerlendirmek için bizlere bilgi akışını sağlıyor. Teknoloji, meslektaşlarımız, ailemiz ve arkadaşlarımızla iletişim kurmamızı sağlıyor ve aynı zamanda büyük ölçekli bilgileri yığınlarını organize edip yönetilebilir birimler haline getirmemize destek oluyor. Tohum Vakfı Okulu’nda aynı teknoloji otizmli çocukların ve gençlerin beceri dağarcığını geliştirmek ve aynı zamanda bağımsızlık becerilerini desteklemek için kullanılıyor. Bazı hayırsever kişi ve kurumlara çocuklarımıza teknolojik cihazlar bağışladıkları için minnettarız. Okulumuzda bu cihazlar çocukların ve yetişkinliklerin yeni akademik beceriler kazanmaları, başkalarına bağımlı olmadan öz bakım ve ev yaşam becerilerini tamamlamaları ve yeni nesil eğlenceli oyunlarla meşgul olmaları için kullanılıyor. Okulda yapılan sıradan günlük bir gezi bize teknolojinin eğitimde ne kadar yaygın kullanılabildiğini gösteriyor. Erken çocukluk ve okul öncesi sınıflarda çocuklar serbest zaman etkinliklerini tamamlamak için tablet bilgisayarlar kullanıyorlar. Yap-boz yapıyor, video oyunu oynuyor ve dil becerileri ediniyorlar. Örneğin, dört yaşındaki bir çocuk iPad’inde anne ve babasının kendisine model olduğu sözcüklerin videolarını izliyor. Böylece teknolojiyle çocuğun dil becerileri desteklenerek, uygun bağlama kullanmaları için birçok fırsat sağlanıyor..

Okul çağındaki çocuklar ve yetişkinler bilgisayarı ve interneti en son moda video oyunları takip etmek, gündemdeki olayları araştırmak ya da en yakındaki iyi alışveriş merkezlerini, eğlence yerlerini veya restoranları bulmak için kullanıyorlar. Günlük çizelgelerini oluşturmak, randevularını ayarlamak ve onları takip etmek ve matematik ödevlerine verdikleri cevapların doğruluğunu kontrol etmek için çok çeşitli programlar kullanabiliyorlar. Bazı programlar gençlere sosyal yeterlilikleri açısından önemli beceriler kazanmaları için destek oluyor. Örneğin, iTouch’da bir program 13 yaşındaki genç bir kızı, konuşurken ses tonu herkesin duyabileceği bir ölçüte ulaştığında birçok görsel ipucu sunarak, ses tonunu uygun bir şekilde kullanabilmesi için destek oluyor. Ayrıca aynı gençler dijital fotoğraf makineleri kullanarak bazı özel anlarını kayıt etmeyi, ardından aileleri ve arkadaşları ile paylaşmayı öğreniyorlar. Bazıları için fotoğraf çekmek hayat boyu süren bir hobi haline gelmek üzere.
tel
Alan yazın, yetişkin otizmlilerin özellikle toplumsal ortamlarda çalışanlardan bazılarının teknoloji kullanımında çok becerikli olabildiklerine işaret ediyor. Aynı alan yazın yetişkinler arasında cep telefonlarının ve iTouch’lerin çok yaygın olduğunu ve öğrencilerin bağımsızlık becerilerini desteklemek için sayısız şekilde kullanılabildiğini vurguluyor. Yetişkinler nerede olduklarını bildirmek, iş ortamında bir problem olduğunda personele haber vermek ya da eve geç kalacaklarını bildirmek için cep telefonlarına cevap vermeyi öğreniyorlar. Bilgisayarı günlük çizelgelerini yazmak ve bu çizelgeleri fatura ödemek, hesaplarını kontrol etmek, randevularını yönetmek ve aile/arkadaşları ile irtibat halinde kalmak için kullanıyorlar. Daha büyük yaştaki yetişkinler reçetelerini ve doktor randevularını takip etmek için bir takım bilgisayar programları kullanıyorlar. Aynı zamanda büyük yaştaki otizmliler günlük, haftalık ve aylık işlerini yönetmek için elektronik takvimlerden faydalanıyorlar; bilgisayarda yazılı çizelgeleri kullanarak e-postalarını kontrol ediyor, alış-veriş listeleri oluşturuyorlar, parti ve tatil gibi sosyal etkinliklerini organize ediyorlar.

Fizikçisi Freeman Dyson’ın belirttiği gibi ‘Uyğarlığın anası sanat ve bilimdir’. Teknoloji otizmin eğitiminde önemli bir rol oynamaya devam edecek ve biz de hizmet sunduğumuz otizmli bireylerin bağımsızlık becerilerini artıracak yolları geliştirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz.

PROF.DR. BİNYAMİN BİRKAN 

ped erkek

Kategori: Yazarlar