Suyun önemi !
Su içmeden sadece 1 hafta ayakta kalabiliyoruz. İşte suyun vücuda sağladığı 10 fayda…
Sonrasında önemli sağlık sorunlarından hayat kaybına kadar birçok ciddi sonuçla karşı karşıya geliniyor. Peki, suyun niçin vazgeçilmez olduğunu ve sağlığımız üstünde nasıl bir rol oynadığını biliyor musunuz?
Vücudumuzun yüzde olarak çok büyük miktarı sudan oluşuyor. Vücuda alınan suyun, terleme, solunum, idrar ve benzeri aktivitelerle günde yaklaşık 2-3 litrelik kısmı kaybediliyor. Normal koşullarda bu kayıp günde ortalama 2-2,5 litre yani 10-12 bardak su tüketerek yerine koyulabiliyor. Ayrıca normal kilonun üzerine çıkılan her 10 kilo için ekstra 1 bardak su tüketilmesi gerekiyor.
Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, suyun vücuda sağladığı 10 faydayı özetledi:
1-Karbonhidrat, protein ve vitamin gibi önemli besin öğelerinin vücut içerisinde gerekli bölgelere ulaşmasına yardımcı oluyor.
2-Hücrelerde ve bağırsaklarda oluşan artık maddelerin böbreklerle taşınıp, daha sonra vücut dışına atılmasına katkıda bulunuyor.
3-Eklemlerin daha kaygan olmasına olanak sağlıyor.
4-Gözlerin, ağzın ve burnun nemli olasını sağlarken derinin nemini kontrol altında tutuyor.
5-Vücut ısısını dengelerken kanı yeterli hacimde tutuyor.
6-Kullanılan ilaçların gerekli olan yerlere ulaşmasını sağladıktan sonra oluşan artık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
Metabolizmayı çalıştırır, zayıflatır
7-İşlevsel yararları dışında günlük yaşamımızda doygunluk hissine çok daha çabuk ulaşmamızı sağlayarak ve iştahı keserek zayıflamayı hızlandırıyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile birlikte tüketilen su, iyi bir iştah kesici. Özellikle kilo kaybını sağlayan beslenme programlarında öğünlerden önce içilen ikişer bardak su iştahı azaltıyor.
8-Bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önlüyor.
9-Metabolizmanın da daha iyi çalışmasına yardımcı olarak kilo vermeyi sağlıyor.
10-Zayıflama sırasında yağların yanması ile oluşan artık ürünlerin atılmasına da katkıda bulunuyor.
Susuz kalmak vücudu kurutuyor, zihni bozuyor
Yetersiz su içilmesi birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Susuz kalan vücut, kendi suyunu tutmaya çalışıyor. Sonuç olarak idrara az çıkılıyor, kan hacmi azalıyor ve tansiyon düşüklüğü görülüyor. Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kuruyor ve sağlığını yitiriyor. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getiriyor. Hatta uzun süreli susuzluk sonrasında vücuttaki sıvı miktarının yüzde 15’inin kaybedilmesi, komaya ve hatta yaşamın kaybedilmesine bile sebep olabiliyor.
Hiçbir sıvı, yerini tutamıyor!
Soda ve ayranın dışında çay, kahve ve meyve suyu gibi içecekler de gün içerisinde alınması gereken sıvı miktarının bir kısmını oluşturuyor. Fakat yine bu tarz sıvıların tüketiminin sudan fazla olmaması gerekiyor. Dünyada tek kalorisi ve kafeini olmayan içecek su. Diğer sıvıları sudan daha fazla tüketmek kalori ve kafein fazlasına neden olarak sağlığı olumsuz etkiliyor.
Fazlası da azı kadar zararlı!
Gereğinden fazla su tüketmek de az tüketmek kadar tehlikeli. Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden oluyor. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkileniyor. Bu nedenle günde 2-3 litreden fazla su içmemek gerekiyor.
Kategori: Bebeğim, Beslenme, Çocuğum, Genel, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya