Süt Dişlerinde Neden Renk Değişimleri Olur?
Normalde süt dişleri beyaz veya sedef rengindedir. Ancak süt dişleri çeşitli nedenlerden dolayı renk değiştirebilir. Bunlar arasında en yaygın neden yetersiz fırçalama nedeniyle bakterilerin diş üzerinde plak oluşturmasıdır.
Demir takviyesi ve demir içeren multivitamin takviyeleri de koyu renkli lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Dişlerde renk değişikliğine yol açan diğer nedenlerden bazıları ise şunlardır:
Tetracycline gibi bazı antibiyotikler
Aşırı flor (dişlerde parlak beyaz noktaların oluşmasına neden olabilir)
Dişin zedelenmesi (pembe veya grimsi bir renge neden olabilir)
Kronik hastalıklar veya tekrar eden yüksek ateş
Doğru diş bakımı çocuğun dişleri çıkmadan önce başlar. Esasında dişler bebek anne karnındayken, hamileliğin ilk üç ayında oluşmaya başlar. Doğduğunda ise 20 süt dişi daha sonra çıkmak üzere çene içerisinde hazırdır. Bebeğin ağzında bakteri birikmesini önlemek için beslenmeler sonrasında bebeğin diş etleriniz ıslak temiz bir gazlı bezle silmelisiniz.
Bebeğin ilk süt dışı çıktığında (çoğunlukla 6 ay civarında) günde iki kez yumuşak bir çocuk fırçası kullanmaya başlayın.
Çocukların ilk diş hekimi kontrolü en geç 3 yaş civarında olmalıdır. Ancak dişlerde herhangi bir sorun varsa diş hekimi kontrolü daha önce yaptırılmalıdır.
Biberon da bebeğin dişlerinde sorunlara neden olabilir. Süt ya da meyve suyu gibi sıvıların diş ile uzun süre temas etmesi halinde, bunların içinde bulunan şeker diş minelerine zarar verir ve dişlerin çürümesine neden olur.
Bunu önlemek için:
Bebeği içinde süt ya da meyve suyu olan biberon vererek yatırmayın.
Gün boyu elinde biberon ile dolaşmasına izin vermeyin.
Renk değişikliğine uğramış süt dişinin yerini çoğunlukla normal bir kalıcı diş alır. Ancak kalıcı dişlerde de renk değişikliği devam ediyorsa, diş hekiminin bu lekeleri yok etmesi mümkün olabilir.
Bebeğinizin dişleri ile ilgili endişeleriniz varsa, çocuk doktorunuzla görüşerek sizi bir çocuk diş hekimine yönlendirmesini isteyebilirsiniz.
Sosyal Medya