Sosyal becerileri destekleme oyunları
-Uzman Psikolog Çağla Tuğba Dortluoğlu-
Dinleme becerilerini destekleyen oyunlar:
Kim o? (3-5 yaş)
Çocuğun en sevdiği oyuncaklar, onun dinleme, dil ve düşünme becerilerini geliştirmesine yardımcı olacak. Çocuğun çeşitli bebekleri ve pelüş oyuncakları, bir sandalye
Çocuğunuzun en sevdiği bebekleri ve pelüş oyuncaklarını bir araya toplayın. Daha sonra çocuğunuzu arkası oyuncaklara dönük bir şekilde sandalyeye oturtun.
Oyuncaklardan birini alın ve sandalyenin arkasını tıklatın. Çocuğunuz kapıyı kimin çaldığını sorsun. Sesinizi değiştirerek oyuncağın ağzından konuşun ve kendisiyle ilgili ipuçları verin. Örneğin şöyle diyebilirsiniz: “benim, yumuşak uyku arkadaşın”. Çocuğun kapıyı çalan oyuncağı tahmin etmesi için gerekirse daha fazla ipucu verin.
“Arkadaşların” hepsini bitirdikten sonra sandalyeye siz oturun ve ipuçlarını çocuk versin.
Kim konuşuyor? (3-5 yaş)
TV karşısında geçirilen zamanın en güzel şekilde değerlendirilmesini ve çocuğun dinleme, dil ve düşünme becerilerinin gelişmesini sağlayacak. Çocuğun aşina olduğu bir TV programı
Çocuğunuzla birlikte, onun karakterlerini iyi tanıdığı bir TV programını izlemeye başlayın. Birkaç dakika sonra çocuktan gözlerini kapatarak dikkatle programı dinlemesini isteyin. Hangi karakterin konuştuğunu sorun. Daha sonra çocuğun gözünü açarak doğru cevap verip vermediğini görmesine izin verin. Bu oyunu program boyunca sırayla oynayın.
Kafiye Bulmaca (3-5 yaş)
Kafiyeli kelimeleri düşünmek ve bunları cümlelerin içinde kullanmak çocukların dinleme ve dil becerilerini birlikte kullanmalarını sağlayacaktır.
Hayal gücü
Çocuğunuzdan kafiyeli iki kelime bulmasını isteyin ve bu kelimeleri kullanarak komik ve kafiyeli cümleler kurun. Örneğin çocuğunuz taş-baş dediyse, “şuradaki benim taşım, vurursan ağrır başım” gibi… Daha sonra da çocuğunuzun benzer şekilde kafiyeli, komik cümleler kurmasını isteyin
Alkışşş! (3-5 yaş)
Çocuğunuzun taklit edeceği eğlenceli, ritmik alkışlar yapın ve çocuğunuzun dinleme, düşünme ve modelleme becerisinin gelişmesine yardımcı olun.
Müzik
Ellerinizi belli bir ritimle çırpın ve çocuğunuzdan da aynısını yapmasını isteyin. Örneğin, iki kısa alkış, bir alkış, iki kısa alkış bir alkış modelini deneyebilirsiniz. Çocuğunuz belli bir ritim modelini birçok kez tekrarladıktan sonra, daha zor bir modeli deneyin ya da çocuğunuz parmak şıklatabiliyorsa, aralara parmak şıklatmayı da ekleyin.
Daha sonra çocuğunuzun en sevdiği müzikleri açın ve öğrendiğiniz ritmik alkış modellerini yeniden tekrarlamasını isteyin. Onun da size öğretmek üzere ritmik alkış modelleri üretmesine izin verin.
Bakalım kaç dakikada hazır olacaksın? (5 – 7 yaş)
Çocuğunuz sabahları okul için hazırlanırken, gece yatmak için hazırlanırken vs. çok oyalanıyor, ağırdan mı alıyor? Çocuğunuzun tam zamanında hazır olmasını sağlayacak eğlenceli ve eğitici bir yönteme ne dersiniz? Bu oyun çocuğunuzun gelişmekte olan zaman ve matematik kavramlarını tecrübe etmesine yardımcı olacak.
Saat
Çocuğunuza saati göstererek, saate bakmaya teşvik edin.
Herhangi bir günde sabah, yatmaya hazırlanmak ya da daha hızlı yapmasını istediğiniz herhangi bir şey için normal hazırlanma süresini ölçün.
Çocuğunuzu daha hızlı hareket etmeye teşvik edin ve hazırlanmasının ne kadar sürdüğünü görmesi için birlikte zaman tutun.
Basit bir grafik hazırlayarak, süreleri kaydetmesine yardımcı olun.
Ertesi gün, bir önceki güne göre daha hızlı hazırlanabilmesi için yollar gösterin. Bakalım saati yenebilecek mi?
Oyun sonrasında süreyi kısaltmak için neler yaptığı, böylece her gün ne kadar zaman kazandığı ve kazandığı bu zamanı nasıl harcamak istediği gibi konularda sohbet edebilirsiniz.
Matematik becerilerini destekleyen oyun:
Nesneleri sıraya koymak (3-5 yaş)
Çocuklar yaşadıkları dünyayı tanırken onlara nesne grupları hakkında gözlemler yapmaları ve nesneleri değişik kriterlere göre sınıflandırmaları konusunda yardımcı olun. Böylece çocuğunuza daha büyük, daha uzun, daha ağır gibi sıfatları öğrenmeye ve etrafındaki nesnelerde bu özellikleri gözlemlemeye teşvik etmiş olursunuz. Bu oyun çocuğunuzun düşünme ve matematik becerilerinin gelişmesine yardımcı olacak. Nesne gruplarının her birinden bir miktar: Boya kalemleri, Bozuk paralar, Çubuklar, Ayakkabılar, Tavalar, Çakıl taşları
Yukarıdaki nesnelerden herhangi birinden oluşan bir grubu masaya yayın ya da hakkında konuşabileceğiniz nesne gruplarını bulun.
Çocuktan bu nesneleri uzunluk, ağırlık, adet ve renklerine göre sıralamasını isteyin. Farklılıklar hakkında konuşun ve sınıflandırma için ikinci bir kriter daha belirleyin (örneğin kırmızı ve yuvarlak olanlar gibi renk ve şekillerine göre). Çocuk bunu başardıktan sonra farklı nesneleri ebat veya ağırlığına göre sıralamasını isteyin.
Çocuğunuzla birlikte, onun karakterlerini iyi tanıdığı bir TV programını izlemeye başlayın. Birkaç dakika sonra çocuktan gözlerini kapatarak dikkatle programı dinlemesini isteyin. Hangi karakterin konuştuğunu sorun. Daha sonra çocuğun gözünü açarak doğru cevap verip vermediğini görmesine izin verin. Bu oyunu program boyunca sırayla oynayın.
Bakkalcılık (3-5 yaş)
Bakkalcılık oyununun en güzel tarafı çocuğun evde kolaylıkla bulunabilecek birçok nesneyi “satabilmesidir”. Bu deneyim çocuğun gerçek hayatta ticaretin nasıl işlediğini anlamasına ve aynı zamanda da yetişkin rolü oynamasına yardımcı olacak. Çocuklar bakkalcılık oynadıklarına hem hayal güçlerini hem de dili hafıza, sınıflandırma ve rakam becerilerini kullanırlar. Bu oyun çocuğunuzun matematik, düşünme, eşleştirme ve rakam becerilerinin gelişime katkıda bulunacak. Kavanozlar, Dergiler, Boş kutular, Poşetler, Oyuncak para, Kalem veya boya kalemi, Resim kağıdı
Çocuğunuzdan, mutfağın bir köşesinde, dolaptaki kavanozlar veya yiyecek kutularını kullanarak bir bakkal kurmasını isteyin. Resim kartonu ve kalemleri kullanarak, bakkalın adını gösteren tabela, fiyat etiketleri ve “özel indirimleri” belirten etiketler hazırlayın.
Çocuğunuz size ve diğer çocuklara oyuncak paralar karşılığında mal satsın. Çocuğunuza gerçek bir müşteri gibi sattığı mallar hakkında sorular sorun. Sırasıyla bakkal ve müşteri rollerini oynayın. Başka zamanlarda da farklı mağazalar oluşturun (ayakkabıcı, giyim, oyuncakçı, evcil hayvan mağazası vb.). Çocuğunuza bakkalcılık oynamanın, oyun bittiğinde oyun malzemelerini toplamayı gerektirdiğini öğretmeyi de unutmayın
Kategori: Çocuğum, Haberler, Oyun&Oyuncak, Oyunlar, Uzm.Psikolog Çağla Tuğba Dortluoğlu, Yazarlar
Sosyal Medya