Sigara Yaşı 13’e Düştü
Bağımlılık kişisel değil toplumsal bir problemdir. Bağımlılığın toplumsal yansıması çok daha önemli. Örneğin alkol ve sigara yüzünden kaybedilen sağlığın maliyeti, iş gücü kaybı ekonomiye olumsuz yönde etki ediyor. Bunların ötesinde başta aile huzuru olmak üzere toplumun huzuru da bozuluyor. Kadına ve çocuklara uygulanan ev içi şiddetin, son yıllarda giderek artan kadın cinayetlerinin temelinde yüzde 50-60 alkol ve uyuşturucu madde etkisi var. Trafik kazaları ile ilgili istatistikleri incelediğimizde de alkol ve uyuşturucu madde kullanımının en önemli kaza ve ölüm sebeplerinden biri olduğunu görüyoruz. Aile yapısını bozan önemli bağımlılık sebeplerinden biri. Eskiden masada kumar oynanırdı. Şimdi kumarın şekli ve kapsamı değişti. Artık spor adı altında ya da
İnternetten sanal ortamda da kumar oynanıyor…
Modern dünya yeni bağımlılıkları da değiştirdi…
Evet mesela teknoloji bağımlılığı, yeme içme bağımlılığı ve alışveriş bağımlılığı diye yeni bağımlılıklar ortaya çıktı.
Kişi “Ben sigara içmiyorum, alkol de kullanmıyorum o yüzden bağımlılıklar beni ilgilendirmez” diyebilir ama herkesin elinde bir akıllı telefon var…
Evet bu durum aileleri yıpratacak hâle geldi. Mahremiyet alanları oluştu. Mahremiyet de elindeki akıllı telefon. Herkes telefonuna şifre koymuş. Kadın kocasının şifresini bilmiyor, adam karısının, anne baba çocuğunun şifresini bilmiyor. Ne demek şifre koymak?: Benim çok gizlim var… Gizlilik olan yerde sıkıntı olması çok doğal. Bu durum, evlilik ilişkisini, aile yaşantısını, ebeveynlerin çocukları ile ilişkisini bozdu.
Sigara yaşı 13’e düştü
Yoğun mücadeleye rağmen gençlerde uyuşturucu ve sigara hâlâ önemli bir sorun. Ülkemizde sigaraya başlama yaşı 13-14’lere kadar düştü. Bu henüz bağımlılık anlamına gelmiyor ama ilk kez bu yaşlarda deniyorlar. Gençlerde sigara uyuşturucuya geçiş için de çok önemli bir bağlantı. Uyuşturucuyu ilk kez deneme yaşı da 13’e kadar düştü. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin 2014 rakamlarına göre İstanbul’da lise birinci sınıfta okuyan iki öğrenciden biri sigara, üç öğrenciden biri alkol ve 10 öğrenciden biri de uyuşturucu maddeyi denemiş.
Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya