Sıcaklara Dikkat
Uzm.Dr. Şükrü Cido
Türkiye Hastanesi
Son günlerde hava sıcaklıkları iyice artmaya başladı. Sıcak ve bol güneşli havaların, insanın psikolojik durumunda olumlu etkileri olduğu gibi, biyolojik durumunda da bazı olumsuz sonuçlara yol açabildiği biliniyor. Sıcak havaların yetişkinler üzerinde bile olumsuz etkiler oluşturduğunu biliyoruz, bu durumdan çocukların nasıl etkilenebileceğini tahmin etmek hiçte zor olmuyor. Vücutlarından su kaybı daha hızlı gerçekleştiği için , sıcak havalardan yetişkinlere oranla daha çabuk etkilenebiliyorlar.
Bu Konuda Neler Yapabilirsiniz?
1- Çocukların rahat, geniş, hafif ve açık renkli giysiler giymesine özen gösterin.
2- Çocuğunuza mutlaka bandana gibi bir başlık giydirin, böylece çocuğunuzun başını güneş ışınlarının direk etkisinden korumuş olursunuz.
3- Çocukların sıvı alımlarının arttırılmasına önem verin. Onlara sık sık sıvı içecekler vererek vücutlarının susuz kalmamasına özen gösterin.
4- Açık havada oynanacak oyunların zamanlarını saat 11.00 ‘den önce ve 14.00’den sonra olmak üzere düzenleyin.
5- Çocuğunuzun gölge olan yerlerde oynamasına özen gösterin.
6- Çocukların, çok sıcak ortamlardan çok soğuk ortamlara ( ya da tam tersi) geçmelerine izin vermeyin. Ani ısı değişikliklerine maruz kalmak enfeksiyonlara zemin hazırlar.
7- Çocukların bulundukları ortamlarda eğer klima ya da fan gibi araçlar çok fazla çalıştırılıyorsa derecelerinin iyi ayarlanmış olmalarına özen gösterin. Çok düşük derecelere ayarlanmış klimalar çocuğu sıcak havaların zararlı etkisinden korumak yerine onun hasta olmasına neden olabilir.
8- Dışarı çıkarken eğer uzun süre güneşli ortamda kalacaksanız ( mesela denize giderken) çocuğunuzun cildine çocuklar için hazırlanmış güneş kremlerinden kullanmaya dikkat edin. Ciltleri çok hassas olduğu için güneş yanıkları oluşabileceğinden 30 koruyucu faktör ve üzeri kullanılabilir.
9- Çocukların sıcak havalarda çok soğuk yiyecekler yemelerini ya da içecekler içmelerini engelleyin. Dondurmanın , külahta azar azar yenmesi ve arkasından bir bardak su içilmesi durumunda hiçbir zararı yoktur.
9- Çocuklarınıza sık sık duş aldırın. Böylece terlemenin yol açabileceği pişik ve çeşitli kızarıklıkların önüne geçmiş olursunuz.
Çocuklarınızın ense bölümünde sık sık terleme ve buna bağlı döküntü oluyorsa saçlarını kestirebilirsiniz.
10- Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatler dışında yüzme aktivitesi çocuğunuzun sıcak havalarda bunalmasını engelleyecektir. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan bir tanesi yüzülen yerin temiz olup olmamasıdır. Denizler için genelde temizlik problemi söz konusu değil iken havuzlar için bu problem oldukça önemlidir. Çocuğunuzun girdiği havuzun temiz olmasına özen gösterin, temizliğinden emin olmadığınız havuzlarda çocuğunuzun yüzmesine müsaade etmeyin.
Kategori: Çocuğum, Haberler, Uzm.Dr. Şükrü Çido, Yazarlar
Sosyal Medya