Şaşılıkta Erken Teşhis Çok Önemli

12 Mart 2014 Devamı

Çocuklarda görülen şaşılıkta erken teşhisin çok önemli olduğu belirtildi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüdai Dönmez, halk arasında göz kayması olarak da bilinen şaşılığın düz karşıya bakan bir kişinin iki gözünün aynı istikamette olmaması, bir gözün karşıya bakarken diğer gözün burun tarafına, kulak tarafına, yukarıya ya da aşağıya doğru kayması olduğunu söyledi. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Dönmez, şaşılığın çocukluk çağı hastalıkları içerisinde en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu ifade etti.

EN BÜYÜK NEDEN HİPERMETROPİ
Şaşılığın en büyük nedeninin çocuklarda hipermetropi olduğunu ve hipermetropinin de doğuştan kaynaklandığını anlatan Dr. Dönmez, şöyle konuştu: “Şaşılık görme kusuruna bağlı olmakla beraber yüksekten düşme, ateşli hastalık, havale geçirme, doğum esnasında yaşanan sıkıntılar şaşılığı ortaya çıkarabilir. Yine kaza geçirilmesi, beyin kanaması, menenjit, şeker, yüksek tansiyon ve guatr göz sinirlerinde felç yaparak şaşılığa sebep olabilir”

DÖRT ÇEŞİT ŞAŞILIK VAR
Şaşılığın içe, dışa, yukarı ve aşağıya 4 çeşidinin olduğunu anlatan Op. Dr. Hüdai Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarda görülen şaşılıkta erken teşhis çok önemlidir. Ebeveynler çocuklarını çok iyi gözlemlemeli. Ailede şaşılık geçmişi olan varsa daha da dikkatli olunmalıdır. Çocuk 8-10 aylıkken şaşılık tespit edilirse 2,5 yaşına kadar gözlük kullanmaya başlaması gerekmektedir. Çünkü gözlük takılmazsa çocuğun gözünde tembellik gelişeceği için göz kayması kalıcı olabilir. Ayrıca, çocuk gözlük kullanımını küçüklükten alışmış olur. Zaten çocuk gözlüğü taktığı andan itibaren etrafını daha net göreceği için gözlüğü sevecektir. Şaşılık 3 yaşından sonra yani çocuğun oyun çağına denk gelirse çocuk gözlüğü takmak istemeyebilir. 3 yaşından sonra da gözlüksüz geçen bir saatin bile tedavide önemi büyüktür.”

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ
Çocuğun altı yaşına kadar tedavi edilmemesi durumunda şaşılığın psikolojik boyutunun da ortaya çıkacağını belirten Dr. Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuk okul yıllarında sınıftaki arkadaşlarından, çevresinden dalga geçilme, alay konusu olma gibi tepkilerle karşılaşır. Bu da psikolojisini olumsuz etkiler. Okul çağındaki şaşılıklarda gözlük yetersiz kalır.” Erken yaşta tedavinin hem psikolojik hem de tedavinin başarıya ulaşması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Dr. Dönmez, çocuklarda gözlüğün yetersiz kalması durumunda cerrahi tedavinin 6 yaş ve öncesinde yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler