Şaşılık Tedavisinde Erken Teşhis Uyarısı
Şaşılığın anne karnında teşhisi maalesef mümkün değil. Çocukların anatomik olarak yüz şekilleri tam oturmadığı için aileler bir yanılgıyla da doktora başvurulabiliyor. En çok başvuru ailenin ‘ben çocuğumda şaşılık olduğundan şüpheleniyorum, gözünde kayma var’ şeklinde oluyor. Daha sonra muayenede bunun olup olmadığı, ne tür bir şaşılık olduğu tespit edilerek tedavi ve takibi başlamış oluyor. Görme bozukluğu veya hafif şaşılık oyun çağında veya bebeklik döneminde fark edilemiyorsa da çocuğun okula başladığı anda öğretmenin veya çocuğun kendisinin fark etmesiyle belirginleşiyor. Dolayısıyla şaşılık okul başarısını ve eğitim durumunu doğrudan etkileyebilen bir durum olarak ortaya çıkıyor.
Şaşılık doğuştan olabildiği gibi daha sonra 2-3 yaşlarında da ortaya çıkabiliyor. Bazen ikinci nedenler dediğimiz travmaya bağlı veya başka nörolojik hastalıklara bağlı şaşılıklar da olabiliyor. Erişkinlerde özellikle diyabete bağlı geçici sinir felçleri olabildiği için erişkin çağlarda da olabiliyor. Çocukların gözünde kayma, şaşılık şeklinde ya da etrafındaki oyuncaklarla cisimlerle çok ilgilenmeme, tanıdıklarını gördüğü zaman tepki göstermeme, tanıyamama şeklinde belirtiler verebiliyor.
Şaşılıkta en önemli konu olabildiğince erken farkına varmaktır. Geç kalındığında tedavi güçleşiyor. Tedavi yöntemleri yaş gruplarına ve şaşılığın durumlarına değişebiliyor. Bazen gözlük tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda özellikle doğuştan ve içe olan şaşılıkta cerrahi tedavi uygulanıyor.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya