Sanal Şiddet Psikolojiyi Bozuyor
Sosyal medya üzerinden hakarete ve tacize maruz kalıyorsanız, aranıp rahatsız ediliyorsanız ve şantaja uğruyorsanız sanal şiddet mağdurusunuz demektir.
Telekomünikasyon sistemlerinin gelişimi, internete erişimin kolaylığı, Facebook ve Twitter gibi yaygın olarak kullanılan sosyal medya ağları, şiddetin alanını genişletti. İnternetin ve cep telefonunun hayatımızın her alanına hakim olmasıyla birlikte yüz yüze uygulanan şiddet türlerinden çok da farkı olmayan sanal şiddetin, günlük hayatımızın bir parçası haline geldiğine dikkat çeken
Bir yakınınız, arkadaşınız ya da sevgiliniz tarafından sosyal medya üzerinden hakarete uğruyorsanız; iftiralara, tacizlere maruz kalıyorsanız; telefonla sürekli aranarak rahatsız ediliyorsanız, dijital bilgileriniz çalınıyorsa, fotoğraf ve videolarınız gizlice kaydediliyorsa ve şantaja uğruyorsanız sanal şiddet mağdurusunuz demektir. Sanal şiddet en az bilinen şiddet türlerinden biridir. İnternet üzerindeki çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde arkadaşlık kurmak ne kadar önemliyse, yine aynı mecralarda az sayıda arkadaşa sahip olmak ya da belli gruplardan izole edilmek de aynı derecede üzücü olabiliyor. Sanal şiddete uğrayanlarda karşılaştığımız en önemli psikolojik etkiler, yoğun bir utanç ve yenilgi duygusu, içe kapanma, dış dünyadan uzaklaşma, kendini önemsiz veya değersiz hissetme, yoğun kaygı ve depresyondur. Sanal şiddet bir noktadan sonra fiziksel şiddete de dönüşebilir.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya