‘Sağlıklı beslenme’ takıntıya dönüştü
Gıda güvenliği ve güvenilirliği konusunun, bazılarında “takıntı” haline geldiği ve “gıda fobisi” oluştuğu bildirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beraat Özçelik, bazı tüketicilerin aklından bir şey alırken ”GDO’lu mu, katkı maddesi var mı, ışınlanmış mı, helal mi” gibi pek çok sorunun geçtiğini belirtti.
Özçelik, “İnsanlarda bir karmaşa, gıdalara karşı güvensizlik ve fobi oluşmuş durumda. Herkes kanserojen bir şeyleri yediğini düşünüyor. Gıdalara güvenini kaybetmiş durumda. Gelinen nokta şu. Geliri yüksek olanlar köy ve kasabalardan posta, kargo yoluyla doğal olduğunu düşündüğü bir takım ürünleri getirtmektedir. Ancak buralarda üretilen ürünlerin hiçbir şekilde denetlenmediği unutulmamalı, mikrobiyal risk içerdiği akıllardan çıkarılmamalı” dedi.
Gıda maddelerinin gerekli denetimlerden geçtiğinin unutulmamasını vurgulayan Özçelik, ambalajlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca gerekli üretim izinleri alınan ürünlerin tercih edilmesini istedi.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrin ve Metabozlizma Bölümü Beslenme Uzmanı ve diyetisyen Betül Sanrı da ”gıda fobisi” diye bir korkuyu gözlemlediğini açıkladı.
Bu korkunun çok da büyütülmemesi gerektiğini kaydeden Sanrı, ”Sağlıklı beslenme takıntısı insanlarda bir zaman sonra hastalık boyutuna varıyor. Bu takıntı aslında insanların bilinçlenmesi için de bir avantaj olabilir” dedi.
Sosyal Medya