Sağlık Bakanlığı’ndan Çocuk Felci Kampanyası
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Çocuk felci aşı günleri” kampanyasının birinci turunda Hatay’da,16 bin 800’ü Suriyeli 160 bin 685 çocuğa aşı yapıldı
Suriye’deki iç savaş nedeniyle aşılama yapılamadığı için çocuklarda çocuk felci hastalığı görülme riskine karşı başlatılan kampanyanın ikinci tur çalışmaları başladı. Kampanya dışında çocuk felci virüsüne karşı Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan ve Suriye’deki iç savaştan kaçarak Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçiş yapanlara da yaş grubu gözetmeksizin aşılama yapılıyor. Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, yaptığı açıklamada, aralarında Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin de bulunduğu 0-5 yaşındaki çocuklara yönelik başlatılan çocuk felci aşısı kampanyası kapsamında, ilk turda 143 bin 885 Türk ve 16 bin 800 Suriyeli çocuğun aşılandığını bildirdi. Özellikle Suriye’den gelebilecek çocuk felci virüsüne karşı her türlü tedbiri aldıklarını ifade eden Tiryaki, şu bilgileri verdi:
“Çocuk felci vakalarından dolayı ülkemizde de herhangi bir risk söz konusu olmaması için bu kampanya başlatıldı. Aşıyı sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çocuklarımıza değil, burada misafir olarak bulunan Suriyelilere de yapıyoruz. Sadece Suriye vatandaşıyla da kısıtlamıyoruz. Bu çalışma, yurt dışından Türkiye’ye gelmiş olan hangi ülke vatandaşı olursa olsun 0-5 yaş grubu çocuklarına yönelik. Amacımız virüs dolaşımını engellemek. Çünkü Suriye’de son yıllarda yaşanan olaylar yüzünden aşılama faaliyetleri tamamen durma noktasına geldi. Belli bölgelerde Dünya Sağlık Örgütleri tarafından da kesinleştirilmiş çocuk felci vakalarının görüldüğü bilinmektedir. Bu kapsamda 143 bin 885’i Türk, 16 bin 800’ü Suriyeli olmak üzere toplam 160 bin 685 çocuğa, çocuk felci aşısı yapıldı.” Hatay’ın yanı sıra Kilis, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak gibi sınır illerin dışında Suriyelilerin yoğun bulunduğu Adana’da da kampanyanın devam ettiğini belirten Tiryaki, Hatay’ın kampanyanın ilk turunu başarıyla tamamlandığını, bir hafta sürecek ikinci turun da olumlu geçeceğini hedeflediklerini söyledi.
– Ev ev geziliyor
Yapılan aşının ağızdan damlatıldığını ve herhangi bir yan etkisinin olmadığını dile getiren Tiryaki, “Normalde 13 aşıyla yürütmekte olduğumuz çalışmaların dışında, şuanda yaptığımız Suriye’den Türkiye’ye gelebilecek virüs dolaşımını engellemek amacıyla ekstra bir kampanya. Ancak bu kampanyada özellikle ev ev gezerek hiçbir kimseyi atlamaksızın hepsinin aşılanmasını amaçlıyoruz. Bu bir haftalık süreci hızlandırmamızın sebebi ise virüs dolaşımının tamamının ortadan kaldırılması” diye konuştu.
– Yetişkinler de aşılanıyor
Kampanya dışında sınır geçişlerinde de herhangi bir riske karşı Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçiş yapanlara da yaş grubu gözetmeksizin aşılama yaptıklarını anlatan Tiryaki, sözlerine şöyle devam etti:
“Kampanyadan bağımsız en az 6 aylık bir çalışmamız da var. Virüs dolaşımının tamamen ortadan kalkmasından emin olana kadar buraya gelenlere bu aşıyı uygulayacağız ki Türkiye içerisine bu virüsün girmesini, girdiyse bile hastalık oluşturmasını engelleyeceğiz. Sadece çocuklar değil sınır kapısından girenler de herhangi bir yaş gurubu gözetmeksizin kim gelirse gelsin hepsine aşılama yapılıyor. 1 ay önce başlayan bu çalışmayla da ciddi bir koruma sağlayacağımızı düşünüyorum.” Tiryaki, aile sağlığı merkezlerinin dışında 800 kişilik bir ekibin ev ev dolaşarak veya kreş, anaokulu ve benzer eğitim kurumlarında aşılama kampanyasının yürütüldüğünü kaydetti. Şimdiye kadar hiçbir çocuk felci virüsüyle karşılaşılmadığının altını çizen Tiryaki, aşılamanın yanında en büyük tedbirin hijyen olduğunu, vatandaşların da buna çok dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya