Rahim İçi Gelişme Geriliği
Rahim içi (İntra Uterun) gelişme geriliği (İUGG) bebeğin doğumdaki ağırlığının gebelik haftasına göre en düşük %10’un içinde olması anlamına gelir ve miadında doğumlarda bebek ağırlığının 2500 gramın altında olmasını ifade eder. Tüm hamileliklerin yaklaşık %3 ile 7’sinde görülür. Rahim İçi Gelişme Geriliğinde bebek anne rahminde gerekli gelişimi sağlayamamış ve yeterli kilo alamamıştır. Bu durum bebeğin hayatı ve gelişimi açısından ciddi bir tehlikeye yaratır.
Rahim İçi Gelişme Geriliğinin Nedenleri Nelerdir?
Rahim içi gelişme geriliği anneye veya bebeğe bağlı bazı nedenlerden kaynaklanabilmektedir ve vakaların çoğunda anneye bağlı nedenler sorumlu olmaktadır.
Bebekte asimetrik bir gelişim geriliğine yol açan, anneye bağlı nedenler şunlardır:
En sık rastlanan durum annedeki damar hastalıklarıdır. Annedeki hipertansiyon, preeklempsi ve diyabet bebeğin gelişimini bozabilmektedir.
Plasentadan kaynaklanan sorunlar da rahim içi gelişme geriliğine neden olabilmektedir. Plasenta previa ve plasentadaki yoğun yaralar bebeğin beslenmesini bozabilmektedir.
Annenin sigara içmesi, yetersiz beslenmesi, kansızlığı ve çoğul gebelik de rahim içi gelişme geriliğine neden olabilmektedir.
Rahim içi gelişme geriliği vakalarının yaklaşık %20’sinden sorumlu olan ve bebekte simetrik yani, tüm vücut ölçülerinde eşit geriliğe yol açan, bebeğe bağlı nedenler ise şunlardır:
- Bebekte kalp anomalileri, kromozom anomalileri ve merkezi sinir sistemi anomalileri.
- Bebeğin rahim içerisinde geçirdiği enfeksiyonlar.
Rahim içi gelişme geriliğinin tanısında en önemli araç ultrason olmaktadır. Ultrasonda rahim içi gelişme geriliği saptanan anne adayları derhal seri ultrason takibine alınır. Bebeğin anne karnındaki gelişimi düzenli ve sıkı bir şekilde izlenir. Amniyon sıvısının azalması bebeğin ciddi risk altında olduğunun bir göstergesidir. Bu vakalarda renkli Dopller ölçümleri de düzenli olarak yapılır. Bebeğin kalp atımı NST ile yakından izlenir. Tüm bu testlerin kombine edildiği Biyofizik Profil Puanlaması seri olarak yapılır. Bu testlerin yapılma sıklığı gelişme geriliğinin şiddetine göre belirlenir.
Bu sıkı takibin ardından, bebeğin doğduğu zaman yaşayacak düzeyde gelişmesi veya anne karnından kalmasının risk yaratması durumunda doğuma karar verilir.
Rahim içi gelişme geriliğinde bebeğin doğumunda da bazı riskler söz konusu olmaktadır. Doğum sırasındaki kasılmalar bebeğin kan dolaşımını daha da bozabilmekte ve kalp atışlarının yavaşlamasına yol açabilmektedir. Bu nedenle rahim içi gelişme geriliği olan bebeklerde çoğunlukla sezaryen doğum yöntemi tercih edilmektedir.
Sosyal Medya