Rahat Doğum Yapmak İçin Nasıl Beslenelim?
Tüm gebelik süresince beslenme süreci çok önemli. Çok yanlış bir inanış var; “iki can taşıyorsun, iki kişilik besleneceksin”. Bu, ne yazık ki bize komplikasyon ve doğum sonrası verilemeyen kilolar olarak geri dönüyor. Tahmin edersiniz ki 3 – 4 mm’lik bir bebeği beslemek için sizin öğünlerinizi 2 – 3 tabağa çıkarmanızın hiçbir anlamı yok. Tam tersi, bu bize zarar olarak dönüyor. Dolayısıyla gebelik esnasında almanız gereken kilolar çok belli. Bu, gebeliğin ilk aylarında ayda 1 kilo, sonrasında 2 ya da 3 kilo ile, ortalama bir ağırlıktaki kadında en fazla 12 – 15 kilo arasında gebeliği sonlandırmayı düşünürüz. Doğum esnasına gelindiğinde çok daha fazla kilo alınmış ise bu normal doğumu zorlaştıran bir şeydir. Bu nedenle en azından bunu düşünerek lütfen gebelik süresince kilomuza dikkat edelim.
Doğum belirtileri başlayıp hastaneye gittiğinizde ise aç olmamanız önemlidir. Normal doğum yapacaksanız karnınızın tok, sezaryen doğum yapacaksanız karnınızın aç olması gerekir. Riskli bir durum varsa ve doktorunuz sezaryen diyorsa, hastaneye mutlaka aç gitmeniz gerekir. Suyum geldi, hastaneye gideceğim, yemeğimi yiyip gideyim” türü bir yaklaşım çok yanlış. Normal diyetiniz neyse o şekilde beslenmeli, hastanedeki odanızdaki kasılma, yani doğumun evreleri içinde ise genelde doktorunuz yemek yemenizi serbest bırakacaktır. Tabii bu ağır, mükellef bir yemek değil, hafif yemekler olacaktır. Tabii ki bu süreçte su içmeniz de çok önemlidir. Özellikle kasılmalar başladığında enerjinizi toplamak için su içmeniz gerekir.
Genel olarak sancılar ve doğumun açılma evresinde, eğer riski bir durum yoksa yemek yemeye izin veririz. Bu, size yardımcı olacak bir durumdur.
Kategori: Genel, Haberler, Hamilelikte Beslenme
Sosyal Medya