Her yıl 15 milyon bebek prematüre doğuyor
Kırk özel kuruluş, üniversite ve BM Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan rapor, her 10 doğumdan birinde prematüre bebeğin dünyaya geldiğini ortaya koydu.
Kırk özel kuruluş, üniversite ve Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan rapor, her 10 doğumdan birinde prematüre bebeklerin dünyaya geldiğini ortaya çıkardı.
Prematüre doğumlar, en çok Afrika ve Asya ülkelerinde görülüyor.
ABD’de ise her yıl her 8 gebelikten biri, erken sona eriyor ve yaklaşık 500 milyon bebek, zamanından önce dünyaya geliyor.
Prematüre bebeklerin 1,1’i yaşamını yitirdiğine işaret eden rapora göre, bebek ölümlerinin yüzde 75’i önlenebilir.
“Save the Children” adlı örgütün yöneticilerinden Joy Lawn, prematüre bebeklerin hayatta kalma şansı açısından değerlendirildiğinde sanayileşmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında çok büyük bir fark olduğunu söyledi.
Rapora göre, Avrupa’da doğan prematüre bebeğin hayatta kalma şansı, Afrika’da doğan prematüre bebekten 12 kat fazla.
Uzmanlar, sadece “kanguru bakımı”nın öğretilmesiyle çok sayıda bebeğin hayatta kalabileceğini söyledi. Annenin erken doğan bebeğini çıplak göğsüne yatırması “kanguru” yöntemi olarak biliniyor.
En yüksek prematüre bebek ölüm oranı, yüzde 18,1 ile Malavi’de.
Hayatta kalmayı başaran bebeklerin büyük bir kısmı ise tüm yaşamlarını etkileyecek fiziksel, zihinsel ya da sinirsel sorunlar yaşıyor.
Diyabet, yüksek tansiyon, sigara ve alkol tüketimi, aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olmak, 17 yaş öncesi ya da 40 yaş sonrası hamile kalmak gibi etkenler, prematüre doğum riskini artırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 37. haftadan önceki doğumları erken doğum olarak kabul ediyor.
Sosyal Medya