Oyununun Çocuklara Yararları

08 Ağustos 2014 Devamı

Çocuğun kendi inisiyatifi ile kurduğu oyunlar öğrenme ve okul başarısının da temellerini hazırlar. Çocuklar oyun yoluyla başkaları ile etkileşimde olmayı öğrenirler, dil becerileri gelişir, sorunları belirleme ve çözümleme becerileri artar ve insan olarak sahip oldukları potansiyeli keşfederler.

Kısacası oyun çocuklara içinde yaşadıkları dünyayı anlamlandırmaları ve bu dünya içerisinde kendi yerlerini bulmalarına yardımcı olur.

Fiziksel gelişim
Oyun oynarken yapılan hareketler çocuğun duyusal motor gelişimini kolaylaştırır. Hareketli oyun, günümüzde giderek yaygınlaşan bir sorun haline gelen çocukluk çağı obezitesini önlemenin doğal bir yöntemidir.

Okul performansı
Oyun ile sağlıklı zihinsel gelişim arasında dolaysız bir ilişki vardır. Oyun ileride okuma ve yazma konusundaki okul başarısının temellerini atar. Çocuğun soyut bilimsel ve matematik kavramlarının gelişmesine yardımcı olan gerçek yaşam malzemeleri ile birebir deneyimler yaşamasını sağlar. Oyun hayal gücü ve yaratıcı sorun çözme becerilerinin gelişimi açısından büyük bir önem taşır.

Sosyal ve duygusal öğrenme
Araştırmalar sosyal taklit / canlandırma oyunlarının işbirliği, empati ve dürtü kontrolünün artmasına, saldırganlığın azalmasına ve genel duygusal ve sosyal sağlığın daha iyi olmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

Eğlence
Çocukların her yaşta oyun oynamaktan çok hoşlandıkları bir gerçektir. Çocuk gelişimi uzmanları çocukluk döneminde bol bol oyun oynamanın yetişkinlikte de mutluluğu sağlayan en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtiyorlar.

Kategori: Genel, Haberler, Oyun&Oyuncak