Otizmli Çocukların Nasıl Bir Eğitimi Oluyor?
Özel Eğitim Uzmanı – Prof.Dr. Bünyamin Birkan anlatıyor…
Otizimi bir takım standart testlerle yada kan tahlili gibi benzer tahlillerle anlayamıyorsunuz otizmi. Davranışları gözlemleyerek tanıyı koyabiliyorsunuz. Bazı belirtiler var bunlar erken yaşlarda gördüğümüz belirtiler.
Erken yaşlarda bu belirtileri görebilirsek mutlaka bir çocuk psikiyatırına yada çocuk nöroloğuna temasa geçmekte çok büyük bir fayda var. Biz 3 farklı alanda çocuklarda otistik belirti görüyoruz.
1. Sosyal ilişkilerde, göz temasının olmadığını fark ediyoruz çocukta, ismi söylendiğinde tepki vermiyorlar. Yada istedikleri şeyleri parmak ile göstermiyorlar. Akranlarının oynadığı oyunlara onlar ilgi göstermiyorlar.
2. İletişimde zorluk, en belirgin özellik konuşmada konuşma hiç olmuyor yada çok geç başlıyor. Aynı zamanda konuşma daha sonra geldiyse oldukça farklı bazı sözcükleri ilişkili olmayan ortamlarda tekrar tekrar söyleyebiliyorlar.
3. İlgi ve davranış takıntıları, otizimli çocukların çok hareketli olduğunu düşünüyoruz. Kendi bildiğince davrandıklarını, ileri geri sallanma, etrafında dönme gibi çok garip hareketler yaptığınızı görüyoruz. Objeleri yan yana dizdiğini onlarla işlevsel bir oyunn kurgulamdığını görüyoruz.
4. Problem, Aynı zamanda öfke, kendine zarar verme, çevreye zarar verme gibi davranışlar görüyoruz.
5. Rutin, rutinlerine çok bağlılar eğer rutinlerini bozarsanız problemler çıkarabildiklerini görüyoruz.
Otizimin ilaçla tedavisi yok. En etkili tedavi, erken, sürekli özel eğitim ancak bu şekilde belirtileri yok edebiliyoruz.
Diğer hastalıklarda da olduğu gibi otizimede gelişimsel yetersizlik olarak bakıyoruz.
Otizm hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya