Otizmin Erken Belirtileri
Araştırmalar 1 yaşındaki bebeklerde dahi otizm belirtilerinin görülebileceğini ortaya koyuyor. Size düşen en önemli görev ise otizmin erken belirtilerini bilmek ve çocuğunuzun çeşitli yaşlarda ulaşması gereken tipik gelişim basamaklarını tanımak.
Aşağıdaki listeyi dikkatle inceleyin ve çocuğunuzun gelişimi ile ilgili kaygılarınız varsa beklemeyin! Gözlemlerinizi doktorunuza anlatın ve bir çocuk psikiyatristine başvurarak çocuğunuzun otizm açısından değerlendirilmesini isteyin.
Kaygılarınız yersizse, bunun bir uzman tarafından teyit edilmesi bu kaygılarla yaşamanızı önleyerek, bebeğinizin ihtiyaçlarına daha iyi konsantre olmanızı ve bebeğinizle daha verimli etkileşim kurmanızı sağlayacaktır. Kaygılarınızda haklılık payı olması durumunda ise erken müdahale ve eğitim bebeğinizin en büyük şansı olacaktır.
Otizmin erken belirtileri
3 yaşından küçük çocuğunuzda aşağıdaki belirtileri gözlemeniz durumunda zaman kaybetmeden bir çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı hekime başvurmalısınız:
- 6 aylıkken veya daha sonra belirgin gülümseme ya da başka sıcak, neşeli ifadeler göstermemesi
- 9 aylıkken veya daha sonrasında sesler, gülümsemeler ya da diğer yüz ifadelerine karşılık vermemesi
- 12 aylıkken hece tekrarları yapmaması
- 12 aylıkken gösterme, işaret etme, uzanma ya da el sallama gibi karşılıklı jestleri kullanmaması; ismi söylendiğinde tepki vermemesi
- 16 aylıkken hiçbir kelime söylememesi
- 24 aylıkken iki kelimeyi anlamlı bir şekilde yan yana getirmemesi (taklit veya tekrarlar hariç)
- Herhangi bir yaşta, daha önce kazanılmış olan becerilerin kaybedilmesi, örneğin konuşma ya da hece tekrarlamanın kaybolması.
Çocuğunuzun sorunu otizm, gelişim yetersizliği ya da dil/konuşma bozukluğundan kaynaklanıyor olabileceği gibi, gelişimde önemsiz bir gecikmeyle ilişkili de olabilir. Dolayısıyla, çocuğunuzda bu belirtileri ve sizi kaygılandıran başka durumları gözlemeniz durumunda paniğe kapılmanıza gerek olmasa da uzman görüşü almanız son derece önemlidir.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya