Oruç Vücudu Yeniliyor
Oruç, bütün yıl yorulan sindirim organlarının, kasların ve karaciğerin kendini yenileyebilmesi için iyi bir fırsattır.
HÜCRE YAŞLANMASINI GECİKTİRİYOR
Ramazan ayının daha sağlıklı olmak için vücudu gerekli bir dönem olduğunu ifade eden Dr. Engin Türkmen, ramazan ayını vücut için bir tatil şeklinde tarif ediyor. Bir yıl boyunca hiç durmadan çalışan kasların, sindirim organlarının ve karaciğerin tatile ihtiyacı olduğunu ifade eden Dr. Türkmen, “Ramazan bütün yıl çalışarak yorulan sindirim organları, kaslar ve karaciğerin kendini yenilemesi için iyi bir fırsattır. Yıpranmış hücreler tamir edilir, vücuttaki toksinler atılır, dokular yenilenir. Oruç, hücre yaşlanmasını geciktiren bir dönemdir” dedi.
ORGANLARIMIZ DİNLENİYOR
Ramazanda doğru ve düzenli beslenerek bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Türkmen, “Ramazan ayında düzensiz ve yanlış beslenirsek oruç bize fayda yerine zarar verebilir. Oruçla beraber bütün gün yemek yemeyerek kalori alımımızı çok azaltmış oluyoruz. Bu aslında organlarımızın dinlenmesi için iyi bir fırsat. Ancak aç olan bu organları iftar zamanı yiyecek bombardımanına tutarak onları daha da yorduğumuzu da unutmamak gerekir. 17 saat aç kaldıktan sonra şeker, karbonhidrat, proteini bir anda alırsa organlar buna dayanamaz. Bu şekilde beslenme başta mide hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa sebep olabileceği gibi kilo artışını da beraberinde getirir. Ramazanda kilo artışlarının nedeni bilinçsizce kurulan iftar sofralarıdır” diye konuştu.
İFTARDA MUTLAKA ÇORBA İÇİN
Orucunuzu hurma ya da zeytinle açın. Ardından bir bardak su için. Yemeğe çok sıcak olmayan bir tabak çorba ile başlayın. Çorba ve su gün boyu aç kalarak büzülen mideyi açmak için yeterlidir. Yemeğe bir süre ara vererek, midenin kendine gelmesini bekleyin.
Tansiyon hastaları doktora danışmalı
Sağlığı yerinde olan herkesin oruç tutabileceğini söyleyen Dr. Engin Türkmen, “Kalp yetersizliği, kronik böbrek hastalığı, ciddi şeker hastalığı, kronik astım şikayeti olanların; düzenli ilaç ya da insülin kullananların, düzenli olarak diyalize giren hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır. Çünkü uzun süre aç kalmak sıvı kaybı, elektroid kaybını da beraberinde getirir. Sodyum, potasyum dengesizliğine yol açar. Şeker hastalarında şeker kontrolü zorlaşır. Bunun yanı sıra ülser gibi ciddi mide problemi olanların oruç tutması sakıncalıdır” diye ekledi. Dr. Türkmen, herkesin vücudunun açlığa farklı tepki verdiğini, bu nedenle hastaların oruç tutmadan önce mutlaka hekimine danışmaları gerektiğini belirterek, kolesterol ve tansiyon hastalarının, romatizma hastalarının ilaçlarını düzgün aldıkları sürece doktor kontrolünde oruç tutabileceklerini de hatırlattı.
Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya