Okul Öncesi Sağlık Kontrolleri

03 Haziran 2014 Devamı

Özellikle ilk kez okul ortamına girecek çocukların ayrıntılı bir şekilde çocuk doktorunun kontrolünden geçirilmesi şarttır ve bu kontroller her yıl yenilenmelidir. Aksi halde fark edilmeyen sağlık sorunları çocukların okul performansını ve geleceğini etkileyebilmektedir. Bu nedenle okul öncesi check-up programı yapılmasında yarar görülmektedir.

Bu programda öncelikle çocuk sağlığı ve hastalıkları doktoru tarafından detaylı bir fizik muayene yapılmaktadır. Çocuğun boyu, kilosu, kan basıncı, kalp atımı ve solunum hızı belirlenmektedir. Yaşına uygun referans çizelgelerle bu değerler karşılaştırılmaktadır. Fiziksel bir sorun muayenenin detaylarında incelenmelidir.

Omurga Kontrolü
Özellikle ergenlik dönemine giren çocuklarda iskelet sistemi muayenesinde skolyoz (omurga eğriliği) ve eklemlerde ağrı araştırılmalıdır. Bu muayenede ayrıca çocuğun motor gelişimi, işitme, görme ve konuşma becerileri değerlendirilmelidir.

Ağız Sağlığı
Ağız, diş sağlığı kontrol edilmeli, bu yönde önerilerde bulunulmalıdır. Bir takım kan analizleri ve biyokimyasal tetkikler kontrol amacıyla istenmelidir.

Kansızlık
Özellikle büyüme, gelişme ve beyin gelişimi için çok önemli olan ve Türkiye’de sıklıkla görülen kansızlık (demir eksikliği anemisi) için tam kan sayımı, demir depoları ayrıca karaciğer ve böbrek fonksiyonları irdelenmelidir. Tam idrar analizi ve idrar kültürü yapılmalıdır.

Aşı Kontrolü
Hangi yaşta olursa olsun her çocuğun aşıları sorgulanmalıdır. Çünkü okul gibi kalabalık ortamlarda enfeksiyon hastalıklarının arttığı bilinen bir gerçektir. Çocukları enfeksiyon hastalıklarından koruyan aşıların zamanında ve eksiksiz yapılması büyük önem taşımaktadır.

Okul öncesi çocuklarda (4-6 yaş) difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları yapılmalıdır.

PPD (verem testi) ile verem aşısı durumu değerlendirilmelidir. Yeni doğduğu dönemlerde yapılan verem aşısının koruyuculuğu bittiği ya da azaldığı için ülkemiz şartlarında bu dönemde tekrarı uygun olmaktadır.

Suçiçeği aşısı yapılmamış, ya da hastalığı geçirmemiş çocuklara suçiçeği aşısı yapılmalıdır. Aynı şekilde hepatit A aşısı yapılmamışsa aşının yapılması gereklidir.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik