Öğrenme Güçlüklerine Zamanında Müdahale
Öğrenme güçlükleri ve bunlarla bağlantılı akademik sorunların yardımsız olarak aşılmasının söz konusu olmadığını belirten uzmanlar, “böyle bir sorunu olan çocuk derslerde anlatılanları anlamakta zorlanır. Çeşitli bilgi ve becerilerin zamanında kazanılmamasının etkileri ise birikerek artar ve nihayetinde çocuğun bilişsel kabiliyetini etkileyebilir ve çeşitli davranış sorunları ile ruhsal sorunlar yaşamasına neden olabilir” diyor.
Uzmanlar çocukların öğrenme sürecinin başlıca üç aşamada gerçekleştiğini belirterek, bu aşamaları şu şekilde özetliyor:
Yeni becerilerin kazanılması
Örneğin okumada çocuk sesleri sembollerle (harflerle) eşleştirdiğinde ilk aşama geçilmiş olur. Bu becerilerin birinci veya en geç ikinci sınıfta kazanılmış olması beklense de, çocukların çoğu küçük yaşlarda yetişkinlerin kendilerine kitap okuması ile birlikte bu becerileri kazanmaya başlarlar.
Kazanılan beceride ustalaşma
7-9 yaş civarında çocuğun sesleri sembollerle eşleştirme sürecinde hız kazanmış olması gerekir. Yani artık bu yaşlarda çocuk harfleri, kelimeleri ve cümleleri tereddütsüz biçimde okuyabilmelidir.
Becerilerin karmaşık biçimlerde kullanılması
Bu aşamada çocuk yazılı bir metnin anlamını idrak etme ve düşüncelerini yazılı olarak ifade etme becerilerinde ustalaşır.
Sosyal Medya