Öğrenme Güçlüğünde Tanı ve Tedavi
Öğrenme güçlükleri genellikle çocuk okula başladığı zaman, kendisinden beklenen akademik performansı gösteremediği zaman fark edilmektedir.
Belli alanlarda yetersizlik yaşayan çocuk, bundan dolayı ders çalışmayı, ödev yapmayı, kitap okumayı sevmez, kolay sıkılır, dikkat süresi kısadır, çalışırken birisinin yönlendirmesine ihtiyaç duyar.
Genellikle eşya-oda düzeni konusunda sorun yaşarlar, zaman(bugün-yarın), yön kavramında (sağ-sol-kuzey-güney), saati öğrenmekte güçlük çekerler.
Dili kullanma becerisi zayıftır. Hikaye anlatma, bir olayı anlatma, kendi duygu-düşüncelerini ifade etmede, soyut kavramları anlamada zorlanırlar.
Motor becerileri zayıftır. Sık sık sakarlık yapabilirler.
Öğrenme güçlüğü olan çocuklarda %50 oranında dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu birlikte bulunur.
Hem öğrenme güçlüğü hem de dikkat problemlerinin bir arada olması çocuğun okul hayatında güçlükler yaşamasına neden olur.
Erken ve zamanında uzman yardımı almak çocuğun öğreniminde geri kalmasını önleyerek, kendine güveninin zedelenmesine engel olur.
TEDAVİDE NELER YAPILIR?
Öğrenme güçlüğü olan çocukların erken dönemde teşhis edilip, gereken tedavi ve eğitimin alınması gereklidir.
Tanısı çocuk psikiyatrisi uzmanı hekim tarafından, psikometrik testlerin de yardımı ile belirlenir.
Çocuğun hangi alanda yetersizlik yaşadığı klinik ortamda birtakım psikometrik testlerle belirlendikten sonra çocuğa özgün özel eğitim programı yapılarak, aile- öğretmen işbirliği ile tedavi yürütülür.
Öğrenme güçlüğüne dikkat eksikliği de eşlik ediyorsa tedavide ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Bunun yanında öğrenme güçlükleri çocukların başta özgüven düşüklüğü, depresyon ve çeşitli davranış sorunları olmak üzere bazı ilave sorunlar yaşamalarına neden olabilir. Bu durumlarda da, çocuğun bireysel özelliklerine uygun ilave girişimlerde bulunulması gerekebilir.
Sosyal Medya