Neler Doğurganlığı Azaltır?
Neredeyse her kadının kendi kanından bir çocuk sahibi olma isteği mevcut ve tabii ki kocalar da eşleriyle ve çocuklarıyla birlikte mutlu bir hayat sürmek istiyorlar. Lakin insan doğasında varolan doğurganlığın, modern zamanlardan geçmişe göre biraz daha düşüşe geçtiği biliniyor. Yapay gıdalardan tutun da hava kirliliği ve diğer etkenlere kadar pek çok faktör doğurganlığın azalmasına neden oluyor ve bu konularda biraz fikir sahibi olursanız daha kolay bir şekilde çocuk sahibi olabileceğinize inanıyoruz.
Günümüzde doğurganlık üzerinde yüksek oranda etkisi olan en önemli faktörlerden bir tanesinin günlük stresler ve psikolojik durum olduğu biliniyor. Zira hem iş güç sebebiyle gerilen kadınlar, hem de evde çok fazla yapılacak şeyin olması gibi ek zorluklar nedeniyle her gün daha fazla kadın yüksek strese maruz kalıyor ve genel ruhsal durumda bozulmalar ortaya çıkıyor. Stres ve ruhsal bunalımların yumurtlama düzeni üzerindeki negatif etkisi ise hamile kalmayı daha da zorlaştırıyor. Dolayısıyla doğurganlığını arttırmak isteyen kadınların stresten uzak durmaları, gerekiyorsa profesyonel psikolojik destek almaları gerekiyor.
Doğurganlığın sadece kadın tarafına bağlı bir etken olduğu ise unutulmamalı. Zira erkeklerin doğurganlığı da çocuk yapabilme kapasitesini belirleyenler arasında. Sigara içen, uykusuz kalan, kötü beslenen, kilolu veya çok zayıf erkeklerin sperm kaliteleri ve adetlerinde yüksek düşüşlerin yaşandığı tespit edilmiş durumda. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin her ikisinin de yaşam tarzına dikkat ederek doğurganlığını arttırması gerekiyor.
Son yıllarda tabiri caizse saçmasapan diyetlerin ortalığı kavurduğu bir gerçek. Sağlıksız ve hızlı zayıflamayı öngören bu diyetler maalesef kadının adet ve yumurtlama düzeni üzerinde büyük bir etkiye sahip. Alması gereken besinleri alamayan vücut maalesef çocuk yapabilmek için gereken fiziksel altyapıyı da hazırlamakta zorlanıyor ve karşılığında doğurganlıkta azalma meydana geliyor.
Elbette üreme sistemine ait pek çok rahatsızlık ve hastalığın da doğurganlık üzerinde büyük etkisi var. Fallik yollarda meydana gelen hastalıklar, rahme dair sıkıntılar ve pek çok enfeksiyon maalesef çocuk yapmanın önünde büyük bir engel olarak çıkıyorlar. Bu nedenle üreme sisteminiz üzerinde genel bir sağlık kontrolü gerçekleştirmeyi unutmamalısınız.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler
Sosyal Medya