Mutluluk ve Endişenin Birbirine Karıştığı Bir Durum
Aylarca devam eden sabırsız bekleyişin ardından, ilk bebeğinizi kucağınıza aldığınız an, dünyanın en büyük mutluluklarından birini yaşadınız. Bundan böyle hayatınıza bir “Anne” olarak devam edeceksiniz. Bu yeni pozisyon, mutlu bir heyecanın yanı sıra, getirdiği sorumluluk duygusu sebebiyle endişe kaynağı olabilir.
Yeni doğan bebeklerin yatırıldığı yerde yastık olmamalıdır. Sağlıklı bir uyku ortamı sağlamak için bebeğin yatacağı zemin için fazla yumuşak olmayan, şekil değiştirmeyecek sertlikte olan pamuklu kumaştan yapılmış bir şilte seçilmesi tavsiye edilir. Bebek sırt üstü pozisyonda, hafif eğimli dik bir düzeyde yatırılmalıdır.
Bebeğinizi her gün yıkamanız gerekmez. Banyo yaptırmanızın nedeni bebeğinizi temiz tutmanın yanı sıra banyonun uyku vakti rutininin bir parçası oluşudur. Bebeğin banyoyu akşam rutininin bir parçası olarak algılamasını sağlamak önemli. Bebeğinizi her gün yıkamak zorunlu olmamakla birlikte faydalıdır.
Ağlamak bebeklerin dış ortamla iletişim kurmak için en sık başvurdukları yoldur. Hastalıkların yanı sıra; gaz sancısı, aşırı sıcak ortam, açlık veya bebeği sıkabilecek fazla giyim bebeğin başlıca ağlama nedenleri arasındadır. Örneğin gaz sancısı olan bebekler kilo alımları iyi ve sağlıklı bebeklerdir. Genellikle doğumdan 2-3 hafta sonra, özellikle akşamları ortaya çıkan ağlama nöbetlerine sebep olan bu sancılar giderek sıklaşır. Bebek 6-8 haftalık olduğunda en yoğun şekilde kendini gösteren gaz sancıları yaklaşık olarak 3’üncü ayda kesilir. Bu süre içerisinde ağlama krizlerini azaltabilmek için birçok ilaç ve davranış metodu denenmiş olsa da; bunların hiçbirinin bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamıştır.
Sütün artması için bebek doğumdan sonra, en geç bir saat içinde emzirilmelidir. İstemese dahi, ilk 4 saat boyunca, her saat başı emmesi için çaba gösterilmelidir. Sonraki günlerde ise, günde 10-12 kez emzirmek faydalı olur. Süt rahatlıkla geliyorsa, beslenmeyi bebeğin kendisi yönetmelidir. Her acıktığında zaten ağlayarak gerekli uyarıları yapacağından fazla zorlamaya gerek yoktur.
Yeni doğan bebekler terlemez. Bu nedenle fazla giydirdiğiniz zaman sıcaklamasının sıkıntısını ağlayarak ifade etmeye çalışır. Ayrıca fazla sıcak olan ortamlarda bebeğin burnu tıkanır. Bebeğinizin elleri ve ayakları soğuksa, üşüyüp üşümediği ensesi kontrol edilerek anlaşılabilir. Öte yandan, oda sıcaklığının 22-23 derece olduğu zamanlarda, bebeğiniz sizden sadece 1 kat fazla giyinmesi yeterli olur.
Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru olması gerekir. Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek 7-14 gün içerisinde düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda alkol ile silebilirsiniz.
Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya