Ms Hastalığı Çocukların Yaşam Kalitesini Nasıl Etkiliyor? MS ile Yaşam
Ms Hastalığı Çocukların Yaşam Kalitesini Nasıl Etkiliyor? MS ile Yaşam, MS Çocukları Nasıl Etkiliyor?
Nöroloji Uzmanı – Prof.Dr. Ayşe Altıntaş anlatıyor…
MS tanısı ilk konduğu zaman özellikle hastaların hekim ile diyaloğa çok ihtiyaçları oluyor. Bize bir hastalık tanısı konduğu zaman genellikle en kötü senaryoyu düşüyoruz. Bizde onun gerçekleşeceğine inanıyoruz.
Çocuk için değil ama anne babalar için internetten yada ulaşabildikleri kaynaklardan okuyup en kötü senaryoyu düşünerek çocuğum ne zaman bakıma muhtaç hale gelecek gibi soruyla karşılaşabiliyoruz. Bu yanlış bir soru ve yanlış bir düşünce.çok uzun yıllardır MS ile ilgilenen bir hekim olmama rağmen bir hastaya MS tanısı koyduğumuz zaman, bunun gelecekte 10 yıl sonra nasıl olacağını bizde bilmiyoruz. Herkeste farklı seyrediyor.
Bize iyi gideceğini gösteren bulgular var. Örneğin, görme bozukluğu ile başlamışsa iyi gideceği, duyusal şikayetlerle başlamışsa iyi gideceği söylenebilir.
Ancak çocuklarda erişkinlere göre, ilerleyici tip çok çok seyrek. Erişkinde %10 olan baştan ilerleyici tip, çocuklarda ancak %2 civarında saptanmış. Uzun dönem izlenen çocuklarda özürlü hali yada MS’e bağlı kısıtlanma halinin erişkinlere göre daha geç oluştuğu çalışmalarla ortaya konmuş.
Bu sebeple MS tanısı konduğu zaman en kötü senaryoyu düşünmek değil, çocuk hayatında ne tür plan yaptıysa onu devam ettirmesini biz öneriyoruz. Aileye de bunu öneriyoruz. Ancak zaman içinde bu planlarda ufak rötüşler yapmamız gerekebilir. Bunu da ifade ediyoruz.
MS (Multiple Skleroz) Hastalığı hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan izleyebilirsiniz.
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya