Meme Kanseri Nasıl Önlenir?

19 Nisan 2016 Devamı

Meme kanseri meme dokusu kaynaklı hücrelerden oluşan kanser türüdür.

Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabileceği gibi, en çok meme kanalları dokusu nedenli ya da süt bezi kanalları dokusu nedenli gelişir. Genellikle 40 yaş üstü bayanlarda görülmektedir. Kanserlere bağlı ölümler arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Dünyada her 8 kadından birinde yaşamı boyunca görülme riski bulunmaktadır. Yalnızca kadınlarda değil düşük olasılık da olsa (kadınlardan 146 kat daha az) erkeklerde de görülebilen bir kanserdir. Günümüz iş hayatında maruz kaldığımız yoğun stres, yediğimiz gıdalarda bulunan hormonlar, alkol-sigara tüketimi gibi faktörler son yıllarda bu kanser türünün artmasına neden olmuştur. Maalesef pek çok kadın kanseri ileri seviyeye gelmeden farkına varamamaktadır.

MEME KANSERİ NEDİR?

Meme kanseri nasıl önlenir? Kanseri belirtilerini tanımak önemlidir. Meme veya koltuk altınızda ele gelen sertlik, şişlik, meme başınızda içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu, meme ucunuzdan gelen akıntı (kanama tarzı ya da şeffaf olabilir), meme ucunuzda görülen değişiklikler. (kabarıklık, portakal kabuğu tarzı görünüm), meme bölgenizde meydana gelen yara veya kızarıklıklar, memenizde ödem, şişlik, memenizde büyüme, şekil farklılığı varsa gecikmeden bir doktora görünmelisiniz.

Birde meme kanseri açısından daha fazla risk altında olan gruplar mevcuttur. Bunlar: obez olanlar, aile bireylerinde meme kanseri öyküsü olanlar, 50li yaşların üzerinde olanlar, ilk adeti çok erken yaşlarda görmüş olanlar (10 yaş ve altı), menopoza çok geç yaşta girmiş olanlar (55 yaş üzerinde), menopoz döneminde hormon kullanmış olanlar, sigara-alkol tüketenler ve radyasyona maruz kalmış olanlar.

MEME KANSERİ BELİRTİLERİ

Bir kadının ömrü boyunca meme kanserine yakalanma riski %8 ile %10 arasındadır. Her 8 kadından biri meme kanserine yakalanabilmektedir. Risk grubundaki kadınlarda ise bu oran daha da artmaktadır.

Meme kanseri nasıl önlenir? erken teşhis konulduğunda başarıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır, bu yüzden erken teşhis son derece önemlidir. Bir kadının risk grubunda olması o kadının mutlaka meme kanseri olacağı anlamına gelmediği gibi, risk grubunda bulunmaması da meme kanserine yakalanmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle kişinin kendi vücudunu ve vücudundaki değişiklikleri tanıması gerekir. Kendi kendine muayene yöntemi ile erken dönemde kanser gelişimi önlenebilir.

20 yaş üstü her bayanın kendi kendine meme muayenesi yapmayı bilmesi gerekmektedir. Meme kanseri nasıl önlenir 20 ile 40 yaş arası bayanların her ay kendi kendine meme muayenesi yapması, yılda bir kez doktor muayenesi yaptırması gerekirken; 40 yaş üstü bayanların buna ilave olarak 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir.

Meme kanseri çok hızlı ilerleyen bir kanser türü olmamakla birlikte 4 evresi vardır. 1 ve 2. evre erken evreler iken 3 ve 4. evreler ileri seviye evrelerdir. Erken teşhis önemlidir, bu yüzden meme kanserinde ne kadar erken tanı koyulursa iyileşmek o kadar başarılı olacaktır.

Kategori: Genel, Haberler, Kadın, Sağlık & Güzellik