Lakap takılan çocuğa bakın ne oluyor !

12 Şubat 2013 Devamı

Psikolog Şebnem Dal Üzülmez, çocukların sağlıklı bir birey olarak yetişmesi için duygusal istismarın önlenmesi gerektiğini söyledi.

Son yıllarda çocukların psikolojik sorunlar yaşamasıyla ilgili çalışmalar devam ederken, Türkiye’deki çocukların yüzde 78’inin duygusal istismar yaşadığı belirtildi. Psikolog Şebnem Dal Üzülmez, çocukların artık küçük yaşlardan itibaren depresyonla tanıştığını söyledi.

Son yıllarda çocukluk çağı depresyonu gibi bir hastalığın ortaya çıktığını belirten Üzülmez, şöyle konuştu: “Bu hastalık gittikçe yayılıyor. Küçük çocukların depresyona girmeleri çok acı veren bir durum. Çocuklar neden depresyona girer? Çocuklar görmek istedikleri davranışları görmedikleri için depresyona girerler. İhtiyaçları karşılanmadığı için depresyona girerler. Biz bunu duygusal istismar olarak tanımlayabiliriz. Biz istismar deyince nedense fiziksel ve cinsel istismarı biliyoruz. Bu istismarların çok da acıtıcı sonuçları var. Ancak, bakıldığı zaman duygusal istismar çok daha yaygın. Yüzde 78 gibi bir orandan bahsediliyor. Ne cinsel, ne de fiziksel istismar tek başına var olmaz. İçinde mutlaka duygusal istismar vardır.”

Duygusal istismarı, ‘Çocuğun değerlilik ve sevilebilirlik olma duygusunu zedeleyen her türlü davranış’ olarak tanımlayan Üzülmez, sözlerine şöyle devam etti: “Hakaret etmek, aşağılamak, lakap takmak, kötü sözlerle çağırmak. ‘Sen ne kadar geri zekalısın’, ‘Senden adam olmaz’ demek. Her yaptığını eleştirmek. Çocuktan büyük insan davranışı ve olgunluğu beklemek. Kapasitesini bilmeden kapasite üstünden çocuğa yüklenmek. Sürekli ders çalışmasını istemek ancak onun oyun saatinin olduğunu bilmemek. Bunlar duygusal istismara yol açan nedenlerdir.”

ÇOCUĞUN MUTSUZLUĞUNUN ÖNLENMESİ GEREKİR

Çocuğun mutsuzluğunun önlenmesi, çocuğun duygusal istismarının önlenmesinin ilkesi olduğunu kaydeden Psikolog Şebnem Dal Üzülmez, şöyle konuştu: “Çocuklara sağlıklı bireyler olarak davranmamız gerekiyor. Gelişim özelliklerini iyi bilmemiz gerekiyor. Hangi dönemde nasıl davranacağımızı bilmemiz gerekiyor. Üç yaşındaki çocuk ‘Ben’ merkezlidir. O çocuk bir şeylerden korktuğu zaman onu anlayabilmeli ve onun korkusunu geçiştirmeye yönelik şeyler yapmamız gerekiyor. Onun bize güvenmesini sağlamamız gerekiyor. Kendi inadımızdan vazgeçmemiz gerekiyor.

“Bu konuda gerekirse uzmanlardan destek alınmasını öneren Üzülmez, şunları söyledi: “Çocuğumuz depresyona girdikten sonra aradığımız yardım çok daha maliyetli ve çok daha uzun sürelidir. Tüm bunlara başlangıçta adım atmak her şeyi hem bizim için hem çocuk için kolaylaştırır. Mademki her şeyi çocuklarımız için yapıyoruz. Bu arada en çok da onları ihmal ediyoruz. Bu da onların mutsuz olmasına ve ruh sağlığı sorunları yaşamalarına yol açıyor.

Kategori: Bebeğim, Çocuğum, Genel, Haberler