Kulak Enfeksiyonu İşitme Kaybına Neden Olabilir

23 Ekim 2015 Devamı

Çocuğunuz sözlü taleplerinize yanıt vermiyor, söylenenlere dikkat etmiyor veya konuşmasıyla ilgili sorunlar varsa, kulak enfeksiyonundan dolayı işitme kaybına uğramış olabilir. Bebeklerde ve çocuklarda kulak enfeksiyonlarının her zaman farkına varılamayabilmekte ve bu da kısa süreli işitme kayıplarına neden olabilmektedir.

Kulak enfeksiyonlarının sıklıkla görülen belirtileri kulak içinde kızarıklık, ateş, keskin ağrı, hassasiyet, uyumada zorluk ve çocuğun kulaklarını kaşıması ya da bebeğin sürekli elini kulaklarına götürmesidir. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise kulaktan sarı veya sarı-kırmızı bir akıntı gelebilir ve bu da kulak zarının delinmiş olmasına işaret eder. Ateş ise kulak içindeki sıvının enfekte olduğu anlamına gelir ve doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir, doktor antibiyotik tedavisi uygulayabilir.

Çocukların bağışıklık sistemi yeterince olgunlaşmadığından kulak enfeksiyonlarını önlemek oldukça zordur. Ayrıca çocukların östaki borusu yetişkinlerin östaki borusu kadar iyi işlev göremez. Alerjisi olan çocuklar kulak enfeksiyonlarına daha da açıktır.

Kulak enfeksiyonları sonrasında kulak zarı arkasında sıvı kalması nedeniyle sıklıkla hafif bir işitme kaybı görülür. Bu sıvı genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazı çocuklarda sıvı inatçılık gösterebilir. Kulak zarı arkasındaki sıvının 3 ay veya daha uzun süreyle kalması veya çocuğun sık tekrarlayan kulak enfeksiyonları geçirmesi durumunda kulağa basınç eşitleme tüpü takılması önerilebilir. Basınç eşitleme tüpü orta kulağın havalanmasını sağlar ve sıvı kaybolduktan sonra da işitme genellikle normale döner.

Çocuğunuzda işitme kaybı olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik