Krup Sendromuna Dikkat!
Üst solunum yollarının daralıp tıkanmasıyla ortaya çıkan duruma genel tabir olarak Krup sendromu deniyor. Bu sendromun çok görülen nedenlerinden biri boğazdan başlayıp gırtlağa, gırtlaktan ana soluk borusuna, sonrasında da alt solunum yollarına doğru sürüklenen viral enfeksiyonlardır. Tıkanıklığın belirtileri bölgede şişlik olması ve aşırı balgamdır. Genellikle 6 ay – 3 yaş aralığındaki çocuklarda bahar aylarında daha fazla görülür. Krup Sendromunun belirtilerinden biri de çocuklarda havlar tarzında öksürük, ses kısılması ve nefes alıp verirken ıslık çalarmış gibi ses çıkması ve nefes darlığı en sık görülen ve tedavi gerektiren belirtilerdendir.
Hastalığın Tanısı Nasıl Konulur?
Hastaların %90′lık bir kesiminde atak yaşanmadan önce burunda tıkanıklık, burun akıntısı, hafif ateş ve öksürük görülmektedir. Bu belirtilere genelde geceleri bir anda havlarmış gibi öksürme, ses kısıklığı ve nefes alırken zorlanma eklenir.. Yaşı büyük çocuklar daha rahat nefes alabilmek için öne doğru oturmaya çalışırlar. Kruplu vakaların teşhisi bu belirtiler sayesinde kolayca yapılabilmektedir. Ancak viral kökenli krup ve alerji nedeniyle oluşan krup dışında bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak krup tablolarının ekarte edilmesi gerekmektedir. Alerjik kruplarda daha koruyucu tedaviler tercih edilebilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığı yaşayan 100 kişide yapılan araştırmalarda, 90 kişi ayakta tedavi edildi. Sadece 9 kişi hastaneye yatırılarak tedavi edildi. 1 kişi ise yoğun bakım şartlarında solunum desteğine ihtiyaç duydu. Tedavi yapılırken en önemli olan şey hava yollarının açık tutulmasıdır. Daha sonra oksijen desteği verilmeli ve hava soğuk + nemli olmalıdır. İlaç tedavisi olarak kortizonlu buhar ve iğne tedavisi uygulanabilir.
Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya