Konuşma Geriliğini Nasıl Anlarız?
Çocuğun konuşma gelişiminde bir sorun olduğuna işaret edebilen ve mutlaka doktorunuza belirtmeniz gereken durumlar şunlar:
1. Yenidoğan bebeğin ani seslerde sıçramaması
Günümüzde hastanelerin çoğunda yenidoğan bebeklere işitme testi uygulanıyor. Ancak bebeğiniz ani sesler karşısında sıçramıyor ve hiçbir tepki vermiyorsa durumu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
2. Bebeğin siz konuşurken gözleri ile sizi takip etmemesi
Bebekler genetik olarak insan konuşmasını öğrenmeyi ve insan yüzleri ile etkileşime girmeyi isteyecek şekilde programlanmıştır. Siz konuşurken bebeğiniz hiç size bakmıyor gibi geliyorsa işitmesinde bir sorun olabilir.
3. 7 aylık bebeğin hece tekrarları yapmaması
Bebeklerin çoğu 4-6 ay arasında “memememe”, “mamamama”, “babababa” veya “dededede” gibi hece tekrarları yapmaya başlarlar. Bu şekilde hece tekrarları yapmayan bebeğin sesleri tekrar edecek derecede işitemiyor olması söz konusu olabilir.
4. 19 aylık bebeğin hiçbir kelime söylememesi
Bazı bebekler ilk kelimelerini 10 aylık civarında söylerken bazıları da 18 ay civarında bunu yaparlar. Ancak tipik bir 18 aylık çocuğun en az 50 kelimeden oluşan bir kelime hazinesi olmalıdır.
5. 2 yaşındaki çocuğun iki kelimeyi bir araya getirmemiş olması
Çocukların çoğu 18-22 ay arasında iki kelimeli kombinasyonları kullanmaya başlarlar. 2 yaşında bir çocuğun iki kelimeyi anlamlı olarak bir arada kullanmaması konuşma gelişimi açısından bir alarm sinyali olarak kabul edilir.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya