Kolik’in Kesin Tedavisi Var mı?
Kolikte kesin etken bilinmediği için kesin bir tedavi yok. Kolik ağlamalarının görüldüğü o 3 aylık dönem içinde bebeğin daha konforlu bir bebeklik dönemi geçirmesi için ve annenin ve babanın daha rahat edebilmesi için bazı yaklaşımlar var.
Annenin yapısı, bebeğin mizacı, çevrenin etkisi çok önemli. Bu anlamda çok yönlü bir tedavi yapmak gerekir.
Tükettiğiniz besinlere dikkat edin
Öncelikle annenin aldığı besinlerin emzirme sırasında bebeğe geçmesi sırasında kolik atakları artar. Bu yüzden ilk 3 ay süresince anneden bebeğe geçtiğinde bebeği etkileyebilecek kafeinli besinler tavsiye edilmez. Kafein içeren besinler arasında çay, kahve, kola, vb.’dir. Kolik ağlama nöbetini artıran ya da ona benzer bulgu veren etkenler arasında gastroözofageal reflü dediğimiz mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçması.
Bu yüzden reflüde, reflüyü artırabilecek besinleri anneye yasaklıyoruz. Bunlar çikolata, kuruyemiş gibi besinler. Reflüyü azaltmak için ise bebek 45 derece eğimle beslenmeli. Bebek besledikten sonra mutlaka bir 15 – 20 dakika ya da yarım saat anne kucağında dik tutulmalı.
Bebeğin yatış pozisyonuna dikkat edildiğinde ve 45 derece eğimle sağ yanına yatırıldığında reflü azalır ve bu sayede hastanın ağrıları daha az olur.
Emziren anne inek sütü içmemeli
Yine bu çok yönlü tedavide annenin aldığı süt proteini bebeğe geçtiği zaman kolik ağlamalarını artırdığına dair çalışmalar var. Bu yüzden anneye bu dönem içinde inek sütünü yasaklıyoruz ve bu yasağın belirgin ölçüde faydasını görüyoruz.
Bunun dışında tedavi süresince anneyle dış ortam arasındaki iletişim, bebekle dış ortam arasındaki iletişim konusunda anneye tavsiyelerde bulunuyoruz.
Kesin ilaç tedavisi yok
Yapılan çalışmalarda kullanılan ilaç ve plasebo verilen ilaç arasında bir fark olmadığı gösterildi. Bu yüzden herhangi bir ilaç için en iyisi demek mümkün değil. Ancak sosyal olarak annenin ve ailenin konu hakkında bilgilendirilmesi ve bir de bazı bitkisel çayların faydası olduğuna dair çalışmalar var.
Kolik ağlamalarının geçici olduğunu unutmayın
Burada asıl amaç konuyu annenin bilmesi ve bunun geçici bir hastalık olduğunu, bebeğine zarar vermeyeceğini anlaması. Tıbbi muayeneler sonucunda anneye, bebeğinin başka bir rahatsızlığı olmadığını ve bu problemin 3 ay sonunda biteceğini anlattıktan sonra kolik ağlamalarında % 80 oranında azalma görülür.
Sosyal Medya