Kitap Okuyan Çocuklar
Kitap okur gibi sesler çıkarmak küçük çocuklarda önemli bir okumabecerisidir. Çocuklar kitabı okurmuş gibi yaparak sesler çıkarırken, dili farklı ve yeni bir şekilde kullanma alıştırmaları yaparlar. Çocuklar yaparak öğrenir ve siz yüksek sesle kitap okuyarak, şarkı söyleyerek ve masallar anlatarak çocuk için bir model oluşturursanız, çocuğun da sizi taklit ederek bu tür sesli keşifler yapması kelimeler ve dilin yapısı konusunda daha fazla şey öğrenmesine sağlar.
Küçük bir çocuk doğduğu günden itibaren belli ninni ya da tekerlemeleri sürekli işitmişse, 1 yaş civarında bir iki kelime ile bunları söylemeye başladığını görürsünüz. Benzer şekilde en sevdiği kitaptan hoşuna giden bir kelimeyi de söylemeye başlayabilir. 1.5 yaş civarındaki küçük çocuklar öykülerin bir başı, ortası ve sonu olduğunu kavramaya başlarlar. Daha da önemlisi, bunları paylaşırken size daha da yakın oldukları için öyküleri ve tekerlemeleri sevmeyi öğrenirler.
Bebekler ve küçük çocuklar tanıdıkları karakterlerin, nesnelerin ve olayların yer aldığı kitapları severler. Çoğu şarkı söylemeyi yeniöğrenmektedir ve bu nedenle müzikli kitaplardan da hoşlanırlar. Her zaman için en sevilen öyküler ise tekrarlayan pasajların yer aldığı öykülerdir. Basit çizimlerin yer aldığı ve yukarı/aşağı, içinde/dışında, altında/üstünde gibi kavramlarla tanıştıran kitapları okumaya da 1-1.5 yaş civarlarında başlayabilirsiniz.
Unutmayın, dil, okuma ve yazmanın hepsi birbiri ile bağlantılıdır ve hepsi bir diğerinin gelişmesini destekler. Ayrıca okuma, sözlü masallaranlatma ve dil sevgisini aşılamak çocuğunuzun sizinle sevgi dolu bir bağ kurması ile başlar. Çocuğunuzun kitap okurmuş gibi yapmasına ilgi gösterin, her zaman daha fazla anlatması için onu teşvik edin. Tüm bu olumlu tepkiler, öğrenmeye yönelik duygusal bağlanmasını güçlendirir ve bu da tüm hayatı boyunca onu etkileyecek son derece önemli birşeydir.
Sosyal Medya