Kişiye Özel Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Olmalı?
Tüp bebek tedavisi başlıca üç aşamadan oluşuyor. Bir tanesi yumurtalıkların uyarılması ve yumurtaların büyütülmesi aşaması. Bir tanesi yumurtaların toplanması ve erkeğin spermi ile birleştirilip laboratuvarda bekletilip embriyoların oluştuğu aşama. Diğer ve son aşama ise embriyoların yerleştirilme aşaması.
Hamile kalmak için tüp bebek tedavisi sırasında herkeste aynı dönemler yaşanıyor ama aynı dönemler farklı hastalarda farklı şekillerde yaşanabiliyor. Yumurtalık rezervi iyi olan, çok yumurtası çıkabilecek hastalarda biz öncelikli olarak her zaman iğne tedavisi uyguluyoruz. Daha çok yumurta alarak daha çok embriyo oluşturuyoruz. O embriyolar içerisinden iyilerini seçmek daha iyi bir çözüm olduğundan iğne tedavisi yapıyoruz.
Bazı hastalar var ki, genç olmalarına rağmen yumurtalıklarında çok fazla yumurta yok. Bu durumda o hastalara gebelik için iğne tedavisi yapmıyoruz çünkü iğne tedavisi tüp bebek tedavisinde yumurtaları daha sağlıklı hale getiren bir tedavi değil. Tam tersine yumurtalığı zayıf olan, yani az yumurta verebilen hastalarda bazen iğneler daha kötü yumurtaların çıkmasına da neden olabiliyor.
Her zaman herkesin embriyoları iyi olmayabiliyor. Bazen döllenmeme durumları, bazen de embriyo kaliteleri çok iyi olmuyor. Dolayısıyla laboratuvarda kullanılan tekniklerde değişiklikler yapılabiliyor.
Yumurtalığı zayıf olup az yumurta verebilenlerde bazen iğne tedavisini hiç uygulamadan da tüp bebek tedavisi yapabiliyoruz. İğne kullanmadan hastaların kendi yumurtalarını takip ediyoruz. O yumurtaları, yumurtalar istediğimiz boya geldiği zaman toplayıp embriyoları yapıp rahmin içerisine koyuyoruz. Bu yönteme doğal tedavi, natürel tedavi, ilaçsız tüp bebek tedavisi gibi adlar da verilebiliyor. Daha sonra laboratuvarda, embriyoların yapılması aşamasında çiftlerin daha önce yaşadığı tecrübeler varsa, o tercübelere göre bazen laboratuvarda yardımcı yöntemler de kullanabiliyoruz.
Transfer aşamasına gelindiğinde de hastaların tedavi sırasındaki gidişi, rahminin iç tabakalarının kalınlığı, hormonlarının seviyesi göz önünde bulundurularak transferin hangi gün yapılacağına karar veriliyor.
Tüp bebek tedavisi olan hastalar o ay mutlaka transfer olacaklar anlamına gelmiyor. Transfer günü geldiğinde rahim kalınlığını istediğimiz seviyede görmezsek, progesteron seviyesi belirlediğimiz değerlerin üzerindeyse, embriyoyu rahmin içerisine koysak bile gebelik sonucu istediğimiz seviyelerde olmayacak demektir. Bu durumda oluşan embriyoları dondurup daha sonra da transfer edebiliyoruz.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler
Sosyal Medya