Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme
Emine Yüzbaşıoğlu, hastalıklardan korunup kış mevsimini sağlıklı geçirebilmek için beslenmenin önemli yer tuttuğunu kaydetti.
Hastalıklardan korunup kış mevsimini sağlıklı geçirebilmek için beslenmenin önemli yer tuttuğunu kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, kış aylarında nasıl beslenmenin gerektiğine ilişkin bilgiler verdi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yüzbaşıoğlu, “C vitamini yönünden zengin olan turunçgiller ( portakal, mandalina, greyfurt ) kış aylarında sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarından korunmada çok etkindir.
Günlük en az 2 porsiyon tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.Yüzbaşıoğlu, açıklamasında beslenme önerileriyle ilgili şunları kaydetti:
“Brokoli: Vitamin deposu olarak bilinen brokoli, kış aylarında vazgeçilmez sebzelerden biridir. Sadece güneş ışığıyla alınabilen D vitamininin depolanmasında görev alan, A ve K vitamini içeriği yüksek olan brokoli güneş ışığına hasret kaldığımız kış aylarında D vitamini ihtiyacının karşılanması için önemlidir. Antioksidan özelliğiyle vücudu kansere karşı korur. Ayrıca içerdiği yüksek posa kışa bağlı hareketsizlikle artan sindirim sistemi problemleri için faydalıdır.
Kurubakliyat : Proteinden ve lif açısından zengin olan kuru bakliyatların kış boyunca haftada en az 1 kez tüketilmesi gerekir. İçeriği açısından uzun süre tokluk hissi oluşturan kuru bakliyatlar, tahıl grubu içinde yer aldığından beraberinde tüketilecek ekmek miktarı azaltılmalıdır.
Pekmez: Demir içeriği yüksek olan pekmezin kış mevsiminde kahvaltılarda bir yemek kaşığı tüketilmesi, bağışıklığı ve demir depolarını korurken, gün içerisinde oluşabilecek tatlı gereksinimini azaltır.
Balık: Balık içerdiği omega-3 yağ asidiyle vücudu fizyolojik olarak güçlendirirken, antidepresan özelliğiyle de psikoloji üzerinde olumlu etkiler oluşturur. “
Kış mevsiminde alınan kilolara dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, “Havaların soğumasıyla beraber vücut ısınmak için çok enerjiye ihtiyaç duyar. Besinlerin termik ( ısı ) etkisi olduğundan, vücut bu enerji ihtiyacını besinlerden sağlamak için daha fazla yemek ihtiyacı duyar. Bu yeme isteğine karşılık , hareketin azalması kış aylarında kilo almanın başlıca sebebidir. Sağlıklı beslenme; az az,sık yemek yeme kuralı kış mevsiminde bir kat daha önem kazanmaktadır. Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine ızgara, fırın, haşlama tercih edilmeli. Etli pişirilen yemeğe ayrıca yağ eklenmemelidir.
Pilav çeşitleri tavuk suyu veya et suyuyla pişirilmemelidir. Kurubaklagillerle yakıştırılan pilav veya makarna gibi yağ ve karbonhidrat değeri yüksek yemeklerden uzak durulmalıdır. Pilav veya makarna yerine ekmek tercih edilmelidir. Kış aylarında tatlı gereksinimi hafif meyve tatlıları ve sütlü tatlılar ile karşılamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca sıcak içeceklere ( süt ve bitki çayı çeşitlerine) eklenerek içilen tarçının iştah baskılayıcı etkisi olduğundan kilo kontrolünde önemli bir rolü vardır. Düzenli spor yapamıyorsa bile günlük hayattaki fiziksel aktivite artırmalıdır. Günde 2 porsiyon süt veya yoğurt tüketilmelidir.
Proteinden zengin olan süt grubu midede tokluk hissi oluşturacağından acıkmayı geciktirir. Bununla beraber içerdiği kalsiyum yağların yakımına yardımcı olur. Et tüketimi bir öğünle sınırlandırılmalı, yağlı etlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bir öğün et yenirken diğer öğünde tercih edilen sebze yemeği dengeli beslenmeyi sağlarken, içerdiği posa sebebiyle doygunluk hissi verir. Ayrıca kış aylarında hareketsizliğe bağlı olarak oluşan sindirim sistemini sorunlarını önler. Soğuk havaların etkisiyle azalan su tüketimine izin verilmemeli, en az 1,5- 2 litre su içilmelidir” ifadelerini kullandı.
Kategori: Beslenme, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya