Kekeme Çocukla Nasıl Konuşulur?
Çocuklarında kekeme sorunu olan ebeveynlerin en merak ettikleri konulardan biri çocuklarını bu sorundan kurtarmak için neler yapabilecekleri ve onlarla ne tür diyaloglar kurulması gerektiği olduğu için Uzman Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, kekeme çocukla nasıl konuşmalı gerektiğini detaylı olarak anlatıyor. Öztanrıöver’in bu konudaki önerilerine kulak vererek kekeme çocuğunuzun bu sorunun üstesinden el birliği ile gelebilirsiniz.
Kekeme çocukla nasıl konuşmalıyız?
Çocuklarda kekeşeme sorununa yol açan birçok faktör bulunmakta ve bunların başında da stres, hastalık, ölüm, korku, sevinç, ayrılık, veya okula başlama gibi sebepler yer almaktadır. Öztanrıöver bilhassa hız stresinin kekemeliği tetikliğini söyleyerek, çizgi film kahramanlarının aşırı hızlı konuşmalarının hız stresi yarattığını ve bu nedenle de kekemeliği başlayan çocuğa televizyonun kısıtlanması gerektiğinin altını çizdi.
İki ve altı yaş arasındaki kekeme çocukların bu sorundan kurtulmalarını sağlamada ebeveynlere büyük pay düşüyor. Öztanrıöver, çocuklarının dikkat çekmek için kekelediğini düşünerek ebeveynlerin çocuklarına kızdığını ve bu nedenle de sorunun içinden çıkılması zor bir durum aldığını da kaydetti.
Uzman Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver kekemelik problemini ortadan kaldırmak için ebeveynlerin çocuklarıyla heceleyerek konuşmalarını öneriyor. “Anne ve baba çocuğuna kızarak düzgün konuşmasını söyleyebilir ve bu şekilde bilmeden çocuğun kekemeliğinin kalıcı olmasına yol açar. 2-6 yaş arasında çocuğu olan anne-babalar kekemeliği önlemek veya ortadan kaldırmak için çok basit ve çok etkili bir yöntem var. İlk yapacağımız şey çocuğun konuşmasını düzeltmemektir. Yani hiçbir şekilde onun konuşmasına müdahale etmeyeceğiz. İkinci olarak çocuğunuzla konuşurken yavaş, tane tane, biraz alçak sesle ve heceleyerek konuşacaksınız. Çocuğunuzda kekemelik yoksa yavaş, tane tane konuşmanın yanında bazı kelimeleri heceleyerek söyleyeceksiniz. Örneğin ‘bugün parka gi-de-ce-ğiz’ gibi. Çocuğunuzda kekemelik başladıysa ve şiddetliyse tüm konuşmanızı heceleyeceksiniz. ‘Se-nin-le o-yun oy-na-ya-lım-mı?’ Şiddetli kekemelikte heceleri uzatacaksınız. Örneğin ‘Biir vaar-mıış, biir yook-muuş’ Anne-baba çocuğun yanında iken birbirleriyle konuşurken de heceleyecekler. Çünkü sadece çocukla konuşurken hecelerseniz size direnç gösterebilir.”
Ayrıca ailelerin “Benim gibi konuş” diyerek çocuklarına baskı yapmalarının da yanlış olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti.
“Çocuklar doğal taklitçilerdir. Göreceksiniz ki çok kısa sürede sizin gibi hecelemeye başlayacaktır. Hecelemek akıcı konuşmasına yol açacak. En ağır kekemeler bile şarkı söylerken asla kekelemezler ve hecelerken de. Büyük çocuklar ve yetişkinler başkasının yanında hecelemekten kaçınırlar ama sizin hecelediğinizi duyan küçük çocuklar bunu dert etmezler. Heceleme ile akıcı ve rahat konuşabilen bir çocuk, bir süre sonra sadece takıldığında heceleyecektir. Bu durumda siz de bazı kelimeleri hecelemeye devam edin. Bir süre sonra çocuk normal konuşmaya geçecektir. Siz de normal konuşmaya geçin ama ara ara bazı kelimeleri heceleyerek söylemeye devam edin. Örneğin birkaç cümleden sonraki son kelimeyi heceleyebilirsiniz. Burada amaç öğrenilen bir davranışı pekiştirmektir. Herhangi bir stres etkeniyle ya da durup dururken çocuğunuzda kekemelik yeniden başlayabilir. Yine onunla heceleyerek konuşmaya başlayın. Bu atağı daha kolay atlattığınızı göreceksiniz. Çocuğunuzun bu şekilde birkaç atak yaşayabileceğini bilin. Ataklar sık tekrarlıyor ve şiddetli ise bir uzmandan yardım alın.”
Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya