Karne Sendromu, Karne Sendromu Nedir? Kötü Karne Sendromuna Dikkat!
Karne Sendromu, Karne Sendromu Nedir? Kötü Karne Sendromuna Dikkat!
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi-Prof.Dr.Özgür Yorbik anlatıyor….
Bunun tıbbi bir tanı olmadığını söylemek lazım öncelikle. Psikiyatrik bozukluklar arasında böyle bir sendrom yok.
Ama halk arasında efsaneleşmiş herşeye sendrom deme yaklaşımlar var. Bu karne içinde geçerli. Karne hem çocuğu hem de aileyi etkiliyor hatta aile içi çatışmalara yol ve bir takım suçlamalara neden olabiliyor. Bunun sonunda da bunu bir sendrom olarak algılanabiliyor.
Çoğu zaman kötü karne bir sendroma neden oluyor. Bazı ebeveynlere göre iyi bir karnede sendroma sebep olabiliyor. Çocuğun notu 90 dır. Fakat çocuk daha iyidir. Neden 100 değil gibi bir yaklaşım olabilir.Hem ailenin hem çocuğun beklentileri bu yönde olabilir.
Genel olarak bakıldığında kötü notlar almış bir çocuk üzüntü, korku, suçluluk, pişmanlık içinde oluyor. Karnesini annesine babasına veya yakınlarına göstermekten veya bundan söz etmekten kaçınıyor. Hatta bazı çocuklar karne üzerinde oynamalar yapabiliyor.
Anne babanın kötü bir karneye reaksiyonu ise öfkedir. Öfke bizim toplumumuzda çok gösterilen bir reaksiyondur. yoksa öfke değil de başka duygular vardır orda. Örneğin üzüntü, hayal kırıklığı, ince düşünen anne babalarda pişmanlık var, suçluluk var. Çoğu zaman anne babanın çocuğa tepkisi azarlama, ceza verme hatta uç noktalarda şiddete kadar giden durumlar oluyor.
Özellikle çocuk açısından karne algıyı o kadar değiştirebiliyor ki, “kötü bir karne aldım annem babam beni artık sevmeyecek, ben hiç bir şeye layık değilim, yaşamda da hiçbir şey yapamayacağım. ” Bu durumda intihar düşünceleri oluşabiliyor, hatta intihar girişimi söz konusu olabiliyor. Bunlar beklemediğimiz ve istemediğimiz durumlar. Çünkü her zaman her çocuk için farklı alanlarda da olsa bir başarı kapısı var. Bunu bu şekilde görmek lazım.
Bir çocuğun başarısı, çocuğun kendinden daha değerli değildir. Okul ve yaşam çocuk için vardır. Çocuğun kendi özgü beceri ve yeteneklerini dikkatini zekasını yada öğrenme becerilerini, motivasyonunu bir farklılık olarak değerlendirmek lazım.
Çocuklarda karne sendromu hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan izleyebilirsiniz.
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya